Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

20. 05. 2017. 13:39 >> 13:14

INSTITUT ALTERNATIVA

"Izmjene unazađuju sistem javnih nabavki"

Vlada je suprotno propisima i bez organizovanja javne rasprave i uključivanja građana, usvojila izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama i predložila sporna rješenja kojima se unazađuje taj sistem, ocijenili su danas iz Instituta alternativa (IA).

Iz IA su pozvali poslanike u Skupštini da ne usvoje predložene izmjene i dopune, kako bi se Vlada vratila svom prvobitnom planu pripreme novog zakona u čiju bi pripremu zainteresovana javnost bila uključena.

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila predložene izmjene i dopune, iako je, kako su kazali iz IA, Strategijom razvoja sistema javnih nabavki od prošle do 2020. godine, za ovogodišnji prvi kvartal bilo planirano usvajanje novog zakona o javnim nabavkama.

“Prema Uredbi o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona, Vlada je imala obavezu da dokument, nakon što ga radna grupa pripemi u formi nacrta, pošalje Evropskoj komisiji (EK) na komentare, a zatim stavi na javnu raspravu, čime bi se građani i zainteresovana stručna javnost uključila u njegovu pripremu”, navodi se u saopštenju IA.

Vlada se, kako su naveli, oglušila o tu obavezu i dokument, koji sadrži vrlo sporna rješenja, usvojila u izolovanom procesu, iza zatvorenih vrata.

IA je, prema riječima njegovih predstavnika, prije samo mjesec od Uprave za javne nabavke i Ministarstva finansija dobio informaciju da se još radi na nacrtu novog zakona.

“Naime, posebna radna grupa, navodno, već skoro godinu radi na pripremi novog zakona, pa nije jasno zašto se na kraju Vlada opredijelila za izmjene i dopune, a ne novi akt”, kazali su iz IA.

U IA tvrde i da javnost nije bila upoznata sa Vladinom namjerom da paralelno sa pripremom novog zakona usvoji njegove izmjene i dopune i bila je u potpunosti isključena iz tog procesa.

“Vlada je usvojila dokument za koji javnost nije znala da ga priprema, a onaj koji je pripremala navodno će usvojiti tek krajem godine. Takvi postupci Vlade zbunjuju i domaću i međunarodnu javnost i ne ulivaju povjerenje da su nadležne institucije spremne da ozbiljno pristupe ispunjenju obaveza koje proizilaze iz procesa pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU)”, poručili su iz IA.

Iz IA su rekli i da je na isti način, iza zatvorenih vrata i bez učešća javnosti, prije godinu i po Vlada je usvojila i Strategiju razvoja sistema javnih nabavki.

“Uprkos višegodišnjem insistiranju EK da se otvorenost sistema javnih nabavki u Crnoj Gori unaprijedi, Vlada ga sve više zatvara i krije od očiju javnosti, samostalno odlučujući o procedurama za trošenje oko 400 miliona eura poreskih obveznika, koliko se godišnje potroši na javne nabavke”, dodaje se u saopštenju.

Iz IA su saopštili da su usvojenim izmjenama Zakona predviđene i hitne nabavke, koje naručilac izuzetno, u nepredviđenim situacijama može da realizuje bez sprovođenja postupka javnih nabavke, a koje, ukoliko kontrola nadležnih institucija ne bude funkcionisala, ostavljaju veliki prostor za zloupotrebe i korupciju.

“Imajući u vidu koliko se godišnje novca građana potroši na javne nabavke, odnosno da je za poslednje tri godine u Crnoj Gori zaključeno oko 18 hiljada ugovora o javnim nabavkama ukupne vrijednosti preko milijardu eura, javnost mora biti uključena u proces pripreme zakonodavstva kojim se ta oblast uređuje”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније