Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

21. 05. 2017. 09:25 >> 08:59

ISKUSTVA HRVATSKE

Proizvođači da ne strahuju od EU

Poljoprivrednici ne treba da strahuju od ulaska Crne Gore u Evropsku uniju (EU) i bilo kakvih zabrana, jer danas nema ograničenja u proizvodnji, saopštila je bivši pregovarač za poglavlje poljoprivrede iz Hrvatske i ekspert u toj oblasti, Ružica Gelo.

“Poljoprivredna politika bila je ranije daleko rigoroznija. Sada nema nikakvih ograničenja niti u proizvodnji mlijeka, ni maslina, ni šećera, tako da se mogu proizvoditi neograničene količine ako ih možete prodati na tržištu”, kazala je Gelo Vijestima.

Prema njenim riječima, Hrvatska je imala najveću antievropsku kampanju u sektoru poljoprivrede, što je bila posljedica neznanja i mitova, a zvala se “sir i vrhnje” po proizvodima koje tradicionalno proizvode gospođe iz Zagorja i prodaju u Zagrebu na pijacama.

“Bilo je uvjerenje da će njihovi proizvodi nestati, što se naravno nije dogodilo, već su samo sir i vrhnje morali staviti u frižider, jer ipak ne mogu na suncu stajati. Onda smo imali veliku anti-kampanju da će nestati svinjokolja, posebno u Slavnoji, što se nije desilo. Za svoje potrebe naravno možete i dalje klati životinje”, navela je Gelo.

Ona je saopštila da je treći veliki mit bio da neće biti pečenja rakije.

Na pitanje kako crnogorski poljoprivrednici da se bore sa konkurencijom iz EU, koja ima poznate proizvođače, Gelo je odgovorila da ne mora nužno da znači da su ti proizvodi kvalitetniji.

“Uvijek je bolje ako se proizvod konzumira bliže mjestu proizvodnje, proizvod je bezbjedniji”, smatra Gelo.

Ona je ocijenila da treba razvijati lojalnost potrošača prema nacionalnim proizvodima, dok je manjim proizvođačima preporučila da se udružuju, jer je to nekad jedini način da opstanu.

Ulaskom u EU, poljoprivrednicima postaju dostupni evropski fondovi, zbog čega je, kako je zaključila Gelo, važno znati kako napisati projekat da bi se dobio novac.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније