Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina [ Objavila R.B. ]

22. 05. 2017. 16:37   >>  16:13 1

KNEŽEVIĆ U SARAJEVU

Investicije u CG pozitivno uticale na region

Napredak Crne Gore u evroatlanskim integracijama i privlačenju direktnih stranih investicija pozitivno je uticalo na prosperitet regiona, ocijenio je predsjednik Atlas grupe, Duško Knežević, i dodao da regionalna integracija može doprinijeti da Balkan postane evropska kapija za ulaganja.

On je, na međunarodnoj investicionoj konferenciji Sarajevo biznis forum, kazao da je za adekvatnu valorizaciju ljudskog potencijala regiona neophodna podrška političke elite i predanost većoj integraciji regiona, koja može omogućiti Balkanu da postane evropska kapija za investicije sa istočnih tržišta, za šta ima veliki i nedovoljno valorizovani potencijal.

Knežević je, na panelu pod nazivom Jedan region, jedna ekonomija povezanost i potencijal, kazao da je uz ekonomsku i infrastrukturnu, neophodno jačati i saradnju u oblasti obrazovanja i kulture, čime bi se omogućila adekvatna valorizacija ljudskog potencijala regiona.

On je dodao i da zapadni Balkan treba da se ugleda u saradnji na uspješne modele poput Nordijskog savjeta i naročito Višegradske grupe, koja mu je bliža i geografski i po iskustvu tranzicionih istočnoevropskih ekonomija. 

Na panel diskusiji u okviru foruma, koji je počeo danas u Sarajevu, govorili su i bivši predsjednici Hrvatske i Slovenije, Stjepan Mesić i Danilo Turk, predstavnici Vlada Bosne i Hercegovine (BiH), Srbije i Hrvatske, kao i Evropske komisije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). 

Učesnici panela su poručili da, u cilju prosperiteta, jačanja investicija i nadjačavanja rastućeg izazova politika ekonomskog nacionalizma, regionalno povezivanje treba da bude najozbiljnija strateška orijentacija svih zemalja regiona.

Sarajevo biznis forum tradicionalno okuplja vodeće investitore i poslovne ljude iz cijeloga svijeta, pružajući im priliku da se upoznaju s mogućnostima ulaganja u zemlje regiona: BiH, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju.

Specijalni gost ovogodišnjeg foruma je Indozenija, a konferencija je okupila skoro 1,6 hiljada učesnika i 320 akreditovanih predstavnika medija. Konferencija je postala globalna platforma za promociju projekata i privrednih potencijala, kao i povezivanje privrednika i investitora. 

U toku dva dana konferencije u Sarajevu će biti predstavljeno 190 projekata.

Forum organizuje BBI banka u saradnji sa Islamic Development Bank Group (IDB), a na njemu učestvuje i ministar prosvjete Damir Šehović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније