Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj. [ Pobjeda ]

26. 05. 2017. 08:53 >> 08:26

ZA RUDNIK UGLJA

Ponude dostavili Deloit i KPMG

Na tender za izbor savjetnika i izradu studije opravdanosti ulaganja i procjene Rudnika uglja Pljevlja prijavile su se konsultantske kuće KPMG i Deloit, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

 

“O ponudama koje su prispjele na tender zaključen u četvrtak nadležni u EPCG će se, izjasniti u skladu sa prispjelom dokumentacijom i uslovima tendera”, rekli su Pobjedi iz elektroenergetske kompanije.

Rješenje o najpovoljnijoj ponudi biće objavljeno na portalu Uprave za javne nabavke u zakonskom roku od 90 dana.

Tender je objavljen 18. aprila, a procijenjena vrijednost nabavke je 100 hiljada eura sa porezom na dodatu vrijednost (PDV). Članovi Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda su predsjedavajuća Nataša Ćorović, Vladimir Nikčević, Andrija Lazović, Jovan Brkuljan i Jelena Nikolić.

Kriterijum za evaluaciju ponuda su najniža ponuđena cijena (40 bodova) i kvalitet (60 bodova).

Tenderom je predviđeno da zainteresovani ponuđači, koji će raditi procjenu, moraju dostaviti međunarodno priznate profesionalne sertifikate iz oblasti procjene vrijednosti Accredited Senior Appraiser (ASA) ili Chartered Finanscial Analyst (CFA).

Skupština akcionara EPCG je 31. januara na vanrednoj sjednici donijela odluku o izražavanju zainteresovanosti za ulazak u vlasničku strukturu Rudnika uglja. Italijanska kompanija A2A i biznismen Aco Đukanović ponudili su EPCG da otkupi njihove akcije u Rudniku po cijeni od 6,5 eura, odnosno za oko 16,5 miliona eura.

Nominalna cijena akcije Rudnika je 4,2 eura, dok je tržišna vrijednost na berzi ovih dana četiri eura.

U vlasničkoj strukturi Rudnika uglja država posjeduje 31,1 odsto udjela, A2A 39,4 odsto, a Đukanović 11,8 odsto.

Predstavnici EPCG su ranije konstatovali da elektroenergetska kompanija ima interese i potrebu da se svojinski i organizaciono objedini sa Rudnikom uglja, što bi omogućilo poboljšanje snabdijevanja ugljom termoelektrane. Tako bi se, prema ocjeni odgovornih iz EPCG, smanjili ukupni troškovi poslovanja i dostigla optimalna cijena uglja za TE, pojačala organizaciona i operativna efikasnost, obezbijedio investicioni potencijal i stvorili uslovi za održivost drugog bloka Termoelektrane (TE), čija je gradnja planirana.

Na vanrednoj sjednici Skupštine je dato zeleno svijetlo menadžmentu da angažuje konsultanta za određivanje realne cijene akcija Rudnika uglja, nakon čega bi Skupština EPCG mogla odlučiti o preuzimanju ponuđenog udjela. 

Punomocnik A2A Miloš Komnenić tražio je na sjednici Skupštine akcionara da se prilikom glasanja o preuzimanju akcija Rudnika izuzmu glasovi predstavnika italijanske kompanije, kako ne bi došlo do konflikta interesa.

U EPCG država ima 57 odsto akcija, a A2A 41,7 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније