Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R. [ Mina ]

26. 05. 2017. 16:47 >> 16:19

UBCG U BEOGRADU

Razgovarali o finansijskoj edukaciji i pismenosti

Udruženje banaka (UBCG) učestvovalo je na sjednici Međunarodnog koordinacionaog savjeta udruženja banaka regiona Zajednice nezavisnih država, centralne i istočne Evrope, na kojem se raspravljalo o rastućoj ulozi nacionalnih bankarskih udruženja u programima finansijske edukacije i pismenosti.

Iz UBCG su kazali da su na sjednici, održanoj od 17. do 19. maja u Beogradu, prezentovani bankarski pokazatelji i ekonomska kretanja u zemljama članicama.

„Predstavnici Crne Gore mogli su se pohvaliti uključivanjem u edukaciju kroz promovisanje Evropske nedjelje novca, gdje je uz saradnju sa Centralnom bankom (CBCG) napravljen iskorak u odnosu na raniji period“, navodi se u saopštenju.

Iz UBCG su kazali da je edukacija važna za najmlađe, srednjoškolce i studente, korisnike i pružaoce usluga u bankarstvu, kao i predstavnike medija.

„UBCG će na jesen organizovati poseban seminar posvećen novinarima koji prate ekonomska i finansijska zbivanja. U saradnji sa referentnom konsultantskom kućom iz Njemačke spremamo i flajere i informativne preglede preko kojih će se obavljati edukacija svih korisnika finansijskih usluga kroz upoznavanje sa terminologijom i procedurama bankarskim“, rekli su predstavnici UBCG.

Na sjedanici je bilo riječi i o ekonomskim uslovima i problemima u poslovanju, u skladu sa diskusijama i zaključcima Evropske bankarske federacije, čiji je UBCG punopravan član od 2007.

„U Crnoj Gori možemo reći da smo prediktivno reagovali dovodeći dokazane stručnjake iz Evrope, ali i preko renomiranih revizorskih kuća, organizujući seminare i radionice po najaktuelnijim stavkama, od uvođenja novih računovodstvenih standarda IFRS9, detaljnije upoznavanje sa standardima Bazela III i najave bankama rješenja Bazela IV koji je u pripremi, Biznis intelligence i Document management systema, kao i radionica sa standardima prevencije protiv pranja novca“, navodi se u saopštenju.

Iz UBCG su dodali da će kraj maja i jun biti posvećeni novim protokolima SWIFT sistema, platnom prometu sa inostranstvom i zaštiti od syber kriminala, koje će voditi eksperti iz Brisela.

„Radi se i na usavršavanju infrastrukturnog okvira kojim se želi obezbijediti ažurnost podataka bitnih za donošenje odluka prilikom kreditiranja, kako pojedincima i preduzećima, tako i za formiranje baze podataka koja može ukazivati pravovremeno na trendove i adekvatne odgovore bankara“, naveli su iz UBCG.

Posebna pažnja je, kako su saopštili, bila posvećena radionicama o digitalnom bankarstvu, sistemima zaštite i kliringa, gdje se pruža prilika Crnoj Gori da bude predvodnik u regionu u saradnji sa renomiranim, dokazanim provajderom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније