Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

01. 06. 2017. 15:56 >> 15:28

POREZ NA NEPOKRETNOSTI

Iz Zakona isključena biznis barijera

Vlada je danas utvrdila Predlog izmjene Zakona o porezu na nepokretnosti, kojom se mijenja odredba koja je do sada predstavljala biznis barijeru, saopštio je generalni direktor Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija, Novo Radović.

On je rekao da se mijenja samo jedna odredba, ali da je ta izmjena ipak značajna.

"Prema posljednjim izmjenama Zakona u prošloj godini bilo je utvrđeno da su korisnici nepokretnosti u državnoj svojini obveznici poreza na nepokretnosti, ali i nosioci prava korišćenja nepoketnosti po osnovu dugoročnog zakupa. Uvidjelo se, ipak, da takva odredba predstavlja biznis barijeru i da nije cjelishodno uvoditi poresku obavezu zakupcima državne imovine koji su sa državom zaključili ugovor o dugoročnom zakupu, jer bi pored zakupnine plaćali i porez na nepokretnosti", objasnio je Radović.

On je kazao da bi tada postojale dvije obaveze prema državi - porez na nepokretnnosti i naknada po osnovu zakupa nepokretnosti.

Radović je podsjetio da su, kada se radi o dugoročnim zakupima imovine u državnoj svojini, to po pravilu veliki investitori i projekti velike vrijednosti.

"Na taj način se značajno povećavaju poslovni rashodi tih investitora, pa je ocijenjeno da ova odredba predstavlja biznis barijeru i da nije opravdano i oporezivati i naplaćivati zakup", smatra Novović.

Vlada je danas utvrdila i Informaciju o zajmu za projekat Reforma poreske administracije, koji će se finansirati uz kredit Svjetske banke (SB).

Generalni direktor Direktorata za državni trezor, Dragan Darmanović, saopštio je da će kredit biti otplaćivan na period od 25 godina, sa pet godina grejs perioda, dok će se kamatna stopa utvrditi tokom pregovora koji bi trebalo da se održe naredne sedmice.

"Svrha projekta je unaprijeđenje kapaciteta zaposlenih u poreskoj administraciji, uključujući i poreske inspektore, uvođenje nove metodologije i načina rada i implementaciju novog softverskog rješenja za prikupljanje prihoda", rekao je Darmanović.

Projekat obuhvata tri komponente – institucionalni razvoj, poslovne procese i usluge poreskim obveznicima.

"Projekat će početi sa realizacijom u toku naredne godine, a planirano je da se završi 2023", zaključio je Darmanović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније