Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

14. 06. 2017. 20:29   >>  20:05 1

RAE SAOPŠTILA

Troškovi proizvođača ne utiču na cijene struje

Na formiranje cijena električne energije ne utiču troškovi proizvođača, a samim tim ni povećani trošak uglja zbog uvođenja akcize na taj energent, saopšteno je iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

Predstavnici RAE su, u cilju otklanjanja eventualnih nejasnoća i objektivnog informisanja građana usljed komentara da bi najavljene Vladine mjere ekonomske politike mogle, između ostalog, uticati na cijenu električne energije za domaćinstva, kazali da se one formiraju u skladu sa Zakonom o energetici, koji se primjenjuje od januara prošle godine.

Zakonom je, kako su objasnili, propisano da se cijene za domaćinstva utvrđuju na osnovu cijena iz prethodne godine i fjučersa na relevantnoj energetskoj berzi.

"Takvo rješenje biće u primjeni sve do pojave likvidnog tržišta, odnosno tržišta na kojem jedan snabdjevač neće imati dominantan položaj. U uslovima likvidnog tržišta svi kupci, pa i domaćinstva moći će da biraju svog snabdjevača", naveli su predstavnici RAE.

Oni su dodali da je u skladu sa takvim zakonskim rješenjem Elektroprivreda (EPCG), koja za sada jedina snabdjeva domaćinstva, utvrdila cijenu električne energije za tu kategoriju potrošača za ovu godinu, a na isti način će to uraditi i za narednu i 2019. godinu.

"Na osnovu toga je jasno da na formiranje cijene električne energije ne utiču troškovi proizvođača, pa ni povećani trošak uglja zbog uvođenja akcize na taj energent", zaključuje se u saopštenju RAE.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније