Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Vijesti, Objavio: I. P. ]

16. 06. 2017. 09:00 >> 08:41
2

UPRAVA CARINA

Neće dozvoliti šverc cigareta

Zbog povećanja akciza na cigarete, koje će značajno povećati maloprodajne cijene, Uprava carina intezivirala je kontrole i aktivnosti sa drugim sektorima kako bi bila spriječena nelegalna prodaja.


Od 1. jula, ukoliko do tada Skupština usvoji izmjene zakona, akciza na paklicu cigareta biće veča do 30 centi, od januara naredne godine još 40, a od januara 2019. godine za 50 centi.

Kako akciza ulazi u osnovicu za obračun poreza na dodatu vrijednost, maloprodajna cijena prosječne paklice cigareta će za ova tri usklađivanja u narednih godinu i po biti veća za oko 1,5 eura. Cigarete bi tada mogle biti i duplo skuplje nego na “sivom tržištu”.

"U susret novim mjerama akcizne politike, kontrolne aktivnosti Uprave carina su već intenzivirane, kroz naglašenu afirmaciju multisektorskog pristupa u planiranju i sprovođenju kontrola, što se do sada potvrdilo kao model koji maksimizira rezultate i obezbjeđuje nejefikasnije angažovanje zajedničkih resursa", saopšteno je Vijestima iz Uprave carina. 

Kako su kazali, Uprava carina, kroz aktivnosti mobilnih timova Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja, sprovodi pojačane kontrole na graničnim prelazima i na otvorenim prostorima u unutrašnjosti carinskog područja. 

"Pojačane su kontrole akciznih obveznika i drugih učesnika na tržištu u cilju jačanja fiskalne discipline”, saopšteno je iz Uprave carina na čijem čelu je Vladan Joković.

Oni navode da povećanje akcize na cigarete ne mora dovesti do povećanja nelegalne prodaje, kao i da iskustvo drugih država, koja su postepeno uvećavale stopu akcize, pokazuje da je to uvijek bilo praćeno porastom naplate prihoda. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније