Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

16. 06. 2017. 10:51 >> 10:24
2

SLUČAJ "PRIMORKA"

Konatar: Katnić da ne preskoči i Đukanovića

Potpredsjednik Građanskog pokreta Ura, Miloš Konatar, ocijenio je da ni specijalni tužilac Milivoje Katnić, u slučaju "Primorka" trebalo da ide do kraja "pa i do tadašnjeg premijera koji je davao saglasnost za garancije".

"Svi u Crnoj Gori znamo ko je jedini mogao da odobri Vladine garancije od 190 milion eura privatnim firmama bez pokrića, koje su na kraju platili građani. Znaju dobro u tužilaštvu ko je u tom periodu bio premijer, odnosno onaj bez čijeg potpisa od štetnih garancija ne bi bilo ništa, pa ni od četiri miliona eura za 'Primorku Bar', za koje se vodi slučaj u Specijalnom tužilaštvu", istakao je Konatar.

On je Specijalno tužilaštvo pozvao da "u vezi pljačke države u iznosu od četiri miliona eura pozove, sasluša i utvrdi odgovornost Mila Đukanovića, tadašnjeg predsjednika Vlade".

"Kako je tada, zajedno sa svojim ministrom finansija Igorem Lukšićem, donosio odluke u vezi 'Primorke' bilo bi u najmanju ruku sumnjivo i 'nekorektno' da ih sada Specijalno tužilaštvo razdvaja. Dakle, kada je Vlada 1. aprila 2010. godine donijela odluku o davanju četiri miliona garancija kompaniji 'Melgonija-Primorka', premijer je bio Milo Đukanović, a ministar finansija Igor Lukšić. U najmanju ruku je predsjednik Vlade morao biti upoznat sa slučajem, a to potvrđuju i sastanci na kojima je Đukanović lično dao odobrenje za davanje državnih garancija u iznosu od četiri miliona eura", podsjeća Konatar.

Potpredsjednik Ure ističe da je dobra vijest to što Specijalno tužilaštvo konačno pokreće slučaj "Primorka Bar", u kojem je, kako podsjeća, država oštećena za četiri miliona eura.

Konatar je saopštio da očekuje da "tužilaštvo ide do kraja, pa i do tadašnjeg predsjednika Vlade koji je davao saglasnost za pomenute garancije, ukoliko je već potpuno jasno da je država - bez pokrića - garantovala za krađu novca svih poreskih obveznika“.

"Ovo je prilika i za Specijalnog državnog tužioca, gospodina Katnića, da pokaže da nije privatni tužilac i da demantuje dosadašnju praksu, da u Crnoj Gori mogu odgovarati svi osim Đukanovića i njemu najlojalnijih ljudi. Ne smije se zaboraviti da osim četiri miliona garancija iz slučaja 'Primorka Bar', ima još preko 180 miliona eura palih garancija za vrijeme mandata gorepomenutih premijera koje su platili građani", naveo je Konatar.

On zaključuje da svako onaj "koji je zloupotrijebio makar i jedan euro novca građana, pa time oštetio državu, mora odgovarati".

"Ali moraju odgovarati svi - i nalogodavci, i kreatori, i oni koji su nesavjesnim radom to dopustili, a ne samo izvođači radova. U Crnoj Gori ne smije biti nedodirljivih, a zakon mora važiti jednako za sve", ocijenio je Konatar.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније