Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

17. 06. 2017. 11:35   >>  11:10

CG - SRBIJA

Unaprijediti uspješnu ekonomsku saradnju

Crna Gora i Srbija imaju tradicionalno, i u kontinuitetu, uspješnu ekonomsku saradnju, ali svakako ima još dosta prostora za njeno unapređenje kroz investiranje, ocijenjeno je na poslovnom forumu privrednika dvije zemlje.

U radu skupa održanom ove sedmice u Privrednoj komori (PKCG) učestvovalo je oko 40 predstavnika kompanija iz agrara, trgovine, transporta, špedicije, te proizvođači pića i konditorskih proizvoda.

Iz PKCG je saopšteno da su predstavljeni trendovi spoljnotgovinske razmjeneizmeđu država, kao i kompanije iz Srbije zainteresovane za pronalaženje poslovnih partnera u Crnoj Gori i plasman proizvoda na domaće tržište.

Rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju PKCG, Željko Baltić, kazao je da stalno unaprijeđenje ekonomskih odnosa sa Srbijom, u PKCG smatraju veoma značajnim, što se ogleda i u čestim susretima privrednika dvije zemlje i do sada uspostavljenoj saradnji u raznim oblastima.

"Svakako da nas do sada ostvareno obavezuje, kako na veće prisustvo kompanija iz Crne Gore na trzištu Srbije, tako i na veće prisustvo preduzeća iz Srbije u Crnoj Gori", naveo je Baltić.

Prema njegovim riječima, Forum je samo jedan u nizu skupova koje komore Crne Gore i Srbije organizuju, dajući značajan doprinos razvoju ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Po obimu robne razmjene sa inostranstvom Srbija je najznačajniji partner Crne Gore u izvozu i u uvozu. U prošloj godini Srbija je učestvovala sa 25,2 odsto u izvozu i 22,2 odsto u uvozu.

"Vrijednost crnogorske robe koja je izvezena na tržište Srbije iznosila je 82 miliona eura i bilježi povećanje od 17 odsto, dok je uvezeno robe u vrijednosti od 427,3 miliona eura što predstavlja pad uvoza od 17,6 odsto. Tokom tri mjeseca robna razmjena između Srbije i Crne Gore iznosila je 110 miliona eura, što je osam odsto više u odnosu na isti period prošle godine", rekao je Baltić.

Direktor Centra za regionalu saradnju i inicijative Privredne komore Srbije, Danica Milovanović kazala je da je zadatak tih poslovnih asocijacija da poveže privrednike koji na bazi zajedničkog interesa treba da se udružuju i zajedno nastupaju na trećim tržištima.

"Crna Gora je strateški partner Srbije na bilateralnom, multilateralnom i posebno regionalnom planu. Naše veze se ne oslikavaju samo kroz robnu razmjenu već i investicionu saradnju", rekla je Milovanović, dodajući da se sve više uvećava prisustvo srpskog kapitala u zemlji.

Ona je kazala da je jedan od ciljeva skupa u Podgorici da privrednici te zemlje pronađu prodajne kanale u HORECA sektoru Crne Gore.

Milovanović je istakla kvalitetnu saradnju Komora, naročito u realizaciji regionalnih projekata kao i kroz učestovanje u Komorskom investicionom forumu.

"Nas više ne posmatraju kao mala tržišta već kao jedinstveni prostor sa 25 miliona potrošača. Zajednički apliciramo za sredstva EU iz IPA programa, investicionog okvira za zapadni Balkan, kao i transnacionalnog programa ADRION", rekla je Milovanović.

Međutim, saradnja, kako je dodala, ne može biti bolja, ukoliko se ne unaprijedi infrastruktura koja povezuje dvije zemlje.

"Zato će na konferenciji u Trstu u okviru Berlinskog procesa biti riječi o rekonstrukciji pruge Beograd -Bar i elektrifikaciji transbalkanskog koridora Crna Gora-Srbija-Bosna i Hercegovina. Zadatak je da omogućimo našim kompanijama da učestvuju u ovim velikim projektima, što bi ojačalo kako privrede tako i saradnju u regionu", kazala je Milovanović, ističući zalaganje da se otklone sve barijere u trgovini između dvije zemlje.

Sekretar Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije PKCG, Lidija Rmuš predstavila je potencijale agrara Crne Gore, dok je savjetnik za regionalnu saradnju i inicijative Privredne komore Srbije, Ivana Stevanović govorila o trendovima spoljnotgovinske razmjene sa Crnom Gorom.

Forum je okončan bilateralnim razgovorima privrednika.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније