Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavila R.B. ]

19. 06. 2017. 19:18   >>  18:51 2

USKORO JAVNI POZIV

Dugoročni zakup za Ulcinjsku rivijeru

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte zadužio je Tendersku komisiju za valorizaciju turističkih lokaliteta da u što skorije vrijeme objavi javni poziv za davanje u dugoročni zakup zemljišta u državnoj svojini i dijela objekata u svojini Hotelsko turističkog preduzeća Ulcinjska rivijera, AD Ulcinj.

Savjet je danas, na sjednici kojom je predsjedavao premijer i predsjednik Savjeta, Duško Marković, razmotrio Informaciju o aktivnostima u cilju raspisivanja Javnog poziva za davanje u dugoročni zakup zemljišta u državnoj svojini i dijela objekata u svojini HTP Ulcinjska rivijera, AD Ulcinj, koji je dostavila Tenederska komisija za valorizaciju turističkih lokaliteta.

"Savjet je jednoglasno usvojio Informaciju i zadužio Tendersku komisiju za valorizaciju turističkih lokaliteta da u što skorijem roku objavi javni poziv za davanje u dugoročni zakup zemljišta u državnoj svojini i dijela objekata u svojini HTP Ulcinjska rivijera, AD Ulcinj", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je više članova Savjeta kazalo da su zadovoljni činjenicom da postoji interesovanje renomiranih svjetskih kompanija za kvalitetnu valorizaciju ovog državnog resursa i strateško partnerstvo.

Marković je ocijenio veoma važnim što brže stvaranje svih pretpostavki za uspješno okončanje procesa turističke valorizacije.

Vlada je predvidjela Planom privatizacije za 2017. godinu privatizaciju HTP Ulcinjska rivijera AD, Ulcinj putem međunarodnog tendera, prodajom akcija, dokapitalizacijom ili dugoročnim zakupom.

"Minimalna prosječna godišnja cijena zakupa predmetnih objekata i zemljišta Kompleksa HTP Ulcinjska Rivijera AD, za period trajanja zakupa od 30 godina, predstavlja 3,5 odsto od ukupnih projektovanih godišnjih prihoda predmeta tendera, pri čemu prosječni godišnji iznos Zakupnine obračunat po tom osnovu ne može biti niži od 450 hiljada EUR", kaže se u saopštenju Vlade.

Kako se objašnjava uslov je da investicioni program mora predvidjeti unapređenje kvaliteta i poslovanja postojećih objekata Kompleksa do nivoa četiri međunarodne zvjezdice i izgradnju novih objekata tako da nakon ispunjenja Investicionog programa Kompleks bude kapaciteta minimum 600 soba kvaliteta četiri međunarodne zvjezdice. 

Navodi se da je uslov da vrijednost Investicionog programa mora predvidjeti minimalna ulaganja Ponuđača u rekonstrukciju i/ili adaptaciju postojećih turističkih objekata, izgradnju novih i upravljanje istim u skladu sa najvišim internacionalno usvojenim standardima kvaliteta, u iznosu ne manjem od deset miliona eura i to u prvih 5 godina zakupa. 

"Svi objekti, uključujući i one koji će biti izgrađeni, po isteku zakupa ostaju u vlasništvu države Crne Gore", ističe se u saopštenju.

Navodi se da je Savjet razmotrio i usvojio Izvještaj o rezultatima pregovora po osnovu međunarodnog Javnog tendera za valorizaciju lokacije „Buljarica“, opštine Bar i Budva, prodajom i davanjem u dugoročni zakup sa Odlukom o proglašenju tenedera neuspjelim, koji je dostavila Tenederska komisija za valorizaciju turističkih lokaliteta.

Predsjednik Tenderske komisije Pavle Radulović informisao je Savjet da je na Javni poziv za učešće na međunarodnom tenderu za valorozaciju ove lokacije, objavljen 12. maja prošle godine i izmijenjen dva dana kasnije, prispjela jedna ponuda i to kompanije „CDC International Corporation“, sa sjedištem na Kajmanskim ostrvima.

"Da je ponuda uključivala kupoprodajnu cijenu od 108.761.000 eura, koja je tražena Javnim pozivom i zakupninu u iznosu od 2,06 eura po kvadratnom metru zemljišta godišnje i 1,77 eura po kvadratnom metru akvatorijuma godišnje, te da je stoga Tenderska komisija ponudu ocijenila formalno ispravnom", kaže se u saopštenju.

Navodi se da, kako u pregovorima ponuđač nije odustao od Konceptualnog master plana koji nije usklađen sa planskim parametrima i smjernicama iskazanim u Nacrtu prostornog plana posebne namjene za obalno područje, Tenderska komisija donijela odluku o proglašenju tendera neuspjelim koju je Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte usvojio.

Ističe se da je Savjet upoznat je sa Informacijom Hotelske grupe Budvanska rivijera o potrebi nove procjene kompanije u cilju njene segmentacije.

"Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte donio je Predlog odluke o izmjeni Odluke o Planu privatizacije za 2017. godinu tako što se sa liste lokaliteta za turističku valorizaciju izuzima kompleks Šaskog jezera sa Vladimir ekonomijom budući da je u međuvremenu formirana posebna Komisija za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u čijoj je nadležnosti valorizacija poljoprivrednog zemljišta", navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније