Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

21. 06. 2017. 08:14 >> 07:47

"PHILIP MORRIS" TRAŽI

Poskupljenje cigareta odgoditi do januara

Kompanija "Philip Morris" tražila je od Ministarstva finansija da odustane od povećanja akcize na cigarete od 1. jula koje je Fiskalnom strategijom predloženo da iznosi 30 eura na hiljadu komada, sa sadašnjih 24 eura.

Iz te kompanije su, kako saznaje Pobjeda, tražili da to povećanje, koje bi, po procjenama, cijenu cigareta povećalo i do 30 ili 40 centi po paklici, bude odgođeno za 1. januar naredne godine.

Iz "Philipa Morrisa" su potvrdili Pobjedi da su se obratili sa zahtjevom Ministarstvu finansija, ali nijesu iznosili nikakve detalje.

Izvršni direktor "Philipa Morrisa" Montenegro, Svetlana Vuksanović, kazala je da su iznijeli svoju zabrinutost zbog predloga brzog i naglog skoka akciza, koje bi neminovno dovelo do neželjenih pomjeranja na tržištu.

“Ministarstvo finansija je sa odgovarajućom pažnjom saslušalo argumente zasnovane na našim iskustvima, naročito u regionu, i narednih dana očekujemo rezultate analize naših sugestija”, rekla je Vuksanović.

Ona je dodala da "Philip Morris", kao odgovoran partner Vladi na svim tržištima na kojima posluje, uvijek razgovara sa Ministarstvom finansija o akciznoj politici.

Kako Pobjeda nezvanično saznaje, sada se čeka kakva će biti preporuka međunarodnih partnera oko tog predloga, jer je on važan dio Fiskalne strategije koja je usaglašena sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svjetskom bankom (SB).

U nacrtu strategije, koji je objavljen na sajtu Ministarstva finansija, planirano je da od 1. jula akciza bude 30 eura, od januara naredne godine 40, a godinu kasnije 50 eura na hiljadu komada.

U Evropskoj uniji (EU) ta akciza je 90 euraa na hiljadu komada, a zemlje od momenta učlanjenja imaju rok od četiri godine da primijene tu akcizu.

Pobjeda piše da dok se čeka odgovor međunarodnih partnera, trgovci cigareta su već nagomilali zalihe cigareta kako bi profitirali na razlici u postojećoj i budućoj akcizi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније