Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

21. 06. 2017. 10:08 >> 09:41

CBCG POZIVA

Dostaviti podakte o ulaganjima

Centralna banka Crne Gore (CBCG) pozvala je rezidente da dostavljaju podatke o poslovima direktnih ulaganja, kreditnim poslovima sa inostranstvom i stanju i prometu na računima u inostranstvu.

 

Podsjećaju da je Centralna banka Crne Gore, kao institucija odgovorna za statistiku platnog bilansa, a u skladu sa Zakonom o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom, donijela Odluku o vođenju posebne evidencije o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom i dostavljanju podataka o tim poslovima.

"Shodno Odluci, rezidenti su dužni da CBCG dostavljaju podatke o poslovima direktnih ulaganja, kreditnim poslovima sa inostranstvom i stanju i prometu na računima u inostranstvu. Po dobijanju ovih podataka, CBCG vrši njihovo kompiliranje, i to u skladu sa Zakonom o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike. Na ovaj način, utvrđuju se stanje stranih direktnih investicija i privatnog spoljnog duga, a ovi statistički podaci se koriste prilikom planiranja i sprovođenja mjera ekonomske politike", navodi se u saopštenju.

U skladu sa tom odlukom, rezidenti su bili dužni da, kako navodi CBCG, do 28. aprila 2017. godine dostave elektronskim putem podatke o poslovima direktnih ulaganja i kreditnim poslovima sa inostranstvom za 2016. godinu.

"Istovremeno, rezidenti su dužni da podatke o stanju i prometu na računima u inostranstvu dostavljaju CBCG mjesečno, najkasnije do desetog u mjesecu za prethodni mjesec. Imajući u vidu da određeni broj pravnih lica nije dostavio pomenute podatke u predviđenim rokovima, CBCG ovim putem apeluje na te subjekte da tražene podatke dostave u najkraćem roku. U suprotnom, CBCG će biti prinuđena da, protiv onih koje se ne odazovu apelu i izvrše svoje zakonske obaveze, podnese nadležnom organu zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka. Podsjećamo da su, članom 88 Zakona o Centralnoj banci Crne Gore, propisane novčane kazne za slučajeve nedostavljanja propisanih podataka u iznosu do 10.000 eura i napominjemo da plaćanje istih ne oslobađa tog subjekta izvršenja njegove zakonske obaveze da dostavi potrebne podatke", navode iz CBCG.

Spisak pravnih lica koja nijesu dostavila potrebne podatke u predviđenim rokovima je u pripremi i uskoro će biti objavljen na sajtu CBCG. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније