Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R.

24. 06. 2017. 08:39   >>  08:11 2

AGENCIJE NEZADOVOLJNE

Palo interesovanje za stanove, cijene iste

Interesovanje za kupovinu i zakup stanova u drugom kvartalu ove godine je značajno opalo, rečeno je Pobjedi iz agencija za nekretnine.

Pad interesovanja, međutim, nije doveo do snižavanja cijena stanova, a predstavnici agencija naglašavaju da u posljednje vrijeme nema interesovanja stranaca za kupovinu i iznajmljivanje nekretnina.

“Interesovanje za stanove je osjetno opalo u posljednja tri mjeseca. Zabrinjava me što to zatišje traje duže nego ranije, kada se dešavalo da nijedan stan ne bude prodat za 15 do mjesec dana, a ovaj pad interesovanja je u kontinuitetu već tri mjeseca i značajno se osjetio u našem poslu”, kazala je direktorica podgoričke agencije ,,Iva nekretnine” Mira Radović.

Prema njenim riječima, ranije se dešavalo da se, kad nema prodaje, povećava interes za zakup i obratno, ali da sada to nije slučaj.

Podgorica: Kvadrat oko 1.000 eura 

Obim interesovanja i posla se primjetno i zabrinjavajuće umanjio. Desi nam se da danima u ageniciji nemamo neke konkretne potražnje navela je Radović i istakla da interesovanja stranaca gotovo da nema.

“Ili možda oni imaju sad neke svoje ljude, kanale koji sa njima direktno rade. Vrlo je mali broj stranaca koji traži ekskluzivnije nekretnine za zakup”, izjavila je Radović.

I pored slabog interesovanja, cijene nekretnina nijesu padale.

“Cijena zakupa i prodaje stanova se održavaju na istom nivo i poprilično su se ustalile posljednih godina i tu nema nekakvih oscilacija”, rekla je Radović i podsjetila da je prosječna cijena stana u Podgorici oko 1.000 eura po kvadratu.

“Cijene stanova u novogradnji na Starom aerodromu kreću se od hiljadu do 1,05 hiljada, a u Siti kvartu 1,2 hiljade eura. U dijelu grada preko Morače stanovi se prodaju od 900 do hiljadu eura, a u luksuznijoj novogradnji u tom dijelu grada i za 1,6 hiljada”, precizirala je Radović i objasnila da ljetnja turistička sezona ne utieče pretjerano na tržište nekretnina u Podgorici.

“Simptomatično je da se stan u Siti kvartu i u novogradnji na Starom aerodromu ne može kupiti, jer ih nema”, naglasila je Radović.

Menadžer budvanske agencije “Gold agent“ Vladan Stanišić naveo je da je i na budvanskoj rivijeri posljednjih mjeseci slabo interesovanje za nekretnine.

“Ljetnja sezona se zahuktava i očekujemo povećanje”, rekao je Stanišić, podsjećajuću da su Rusi posljednjih godina bili najveći kupci nekretnina na primorju.

Nema Rusa

“Nažalost, očekujemo manje kupaca iz Rusije. Oni su nam bili najvažniji kupci, a trenutno ih nema”, rekao je Stanišić i naglasio da je od partnera i prijatelja saznao da je u Rusiji velika kriza.

I u Budvi se cijene nekretnina ne kreću prema tržišnim uslovima, tako da ne padaju ni kad nema potražnje.

“Cijena stanova se kreće od 1,4 hiljade eura po kvadratu, dok se u prvom redu do mora prodaju po 2,2 hiljade do 2,5 hiljade eura”, naveo je Stanišić.

Iz Monstata je ranije saopšteno da je prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu ove godine iznosila 1,17 hiljada eura i bila je veća je 10,9 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Podaci Monstata pokazuju da je prosječna cijena kvadratnog metra u novogradnji 20,2 odsto veća u odnosu na četvrti kvartal prošle godine.

Prema podacima Monstata, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u prvom kvartalu u Podgorici je iznosila 1,12 hiljada eura, Baru 1,2 hiljade eura i Budvi 1,41 hiljada eura. Razlike u prosječnim cijenama stanova u značajnoj mjeri zavise od učešća stanova Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније