Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 02. 2013. 18:11 >> 18:12

STRANKE O PDV-u

Stranke različito o stavu Vlade o PDV-u

U opoziciji smatraju da najnovije izjave iz Vlade ukazuju da je izvjesno da će Crna Gora povećati PDV. U DPS-u sumnjaju da Vlada, u ovom trenutku, razmišlja o takvom potezu. Naglašavaju da bi to trebalo da bude krajnja mjera, koja ne bi smjela da ugrozi strane investicije.

Crna Gora neće povećati PDV po nalogu Svjetske banke, a ako se i odluči na taj korak biće to autonomna odluka Vlade o kojoj će konačnu riječ dati Skupština, saopštili su juče Televiziji Crne Gore u Ministarstvu finansija.

 

Ipak, član Odbora za ekonomiju finansije i budžet, iz redova DF-a, Strahinja Bulajić, za Antenu M je kazao da ta iz Ministarstva, u stvari, predstavlja, kako navodi,  najavu uvođenja takve mjere na mala vrata:

„Priča da to neće uraditi po nalogu Svjetske banke djeluje infantilno. Kao da bi mi sada trebalo da aplaudiramo tome što Vlada to neće uraditi po ničijem nalogu, što smo autonomni u donošenju odluka. Bilo kako bilo, priča o povećanju PDV –a ulazi na “mala vrata”. Činjenica da od blagih mjera, kako su Vlada i premijer  najavili, nema ništa. Definitivno je da će uslijediti jače i rigoroznije mjere, a jedna je i povećanje PDV-a“, kazao je Bulajić.

U DPS-u smatraju da bi povećanje PDV-a  trebalo da bude krajnja mjera koja, prema mišljenju člana Odbora za ekonomiju iz redova te partije, Zorana Vukčevića, ne bi smjela da ugrozi strane investicije u Crnoj Gori :

“Nijesam siguran da Vlada razmišlja u tom pravcu. Nijesam ni siguran da će Vlada donijeti takvu mjeru. Ukoliko se, ipak, odluči na takav potez, to će isključivo biti rezultat ekonomske situacije u Crnoj Gori. Ako i dođe do povećanja PDV-a, trebalo bi zadržati najmanje poreske stope”, kazao je Vukčević.

 

Mladen Bojanić iz Pozitivne  smatra da bi prvo trebalo iskoristiti rezerve koje postoje u vezi sa naplatom poreskog duga, većeg  od 250 miliona eura, pa tek razmisljati o novim nametima. Napomijne da, ako Vlada odluči da poveća PDV, nije ni bitno na čiju će inicijativu to učiniti:

” Vjerovato  će, ako  to bude iznuđeno rješenje, to i uraditi.”

U opoziciji, takođe, smatraju da će, ako Vlada predloži  povećanje  PDV-a, Skupština usvojiti takvu odluku, jer se, kažu, zna ko čini većinu u parlamentu.

Posjetimo, predstavnici Svjetske banke nedavno su pohvalili vladin paket fiskalnog prilagođavanja, ali i poručili da je neophodna još snažnija fiskalna agenda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније