Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

26. 06. 2017. 07:40 >> 07:13
3

KONJEVIĆ SMATRA

Povećanje PDV-a najlošija mjera

Crna Gora je u ozbiljnoj finansijskoj krizi, a najavljeno povećanje PDV-a je najlošija mjera za kojom je Vlada mogla posegnuti. Uz to, najveći dio poreskog duga ostao je u džepovima tajkuna, kazao je poslanik u Skupštini Crne Gore i potpredsjednik SDP-a Raško Konjević.

On smatra da su najavljeno povećanje stope PDV-a, smanjenje socijalnih davanja, te ubrzavanje povećanja akciza samo "još jedna potvrda da se Crna Gora, pogrešnom ekonomskom politikom, baziranom na rasprodaji vitalnih resursa i tolerisanjem poreske nediscipline nalazi u ozbiljnoj finansijskoj krizi".

"Iznos javnog duga sa velikom tendencijom rasta 'kamen je o vratu' budućim generacijama. Nažalost, u naredne tri godine Vlada će nas, po sopstvenom priznanju, zadužiti oko 1,5 milijardi eura što jasno potvrđuje sliku o finansijskoj krizi. To znači da samo u tri godine Vlada će zadužiti građane iznos budžeta za 2017. godinu", rekao je Konjević u intervjuu Pobjedi.

Ocijenio je da su mjere donijete bez ozbiljnije javne rasprave, sučeljavanja argumenata, konsultacije strukovnih udruženja i zainteresovane javnosti.

"Fiskalna strategija nije prošla javnu raspravu. Činjenica je da smo u nekoj vrsti neformalnog aranžmana sa MMF kako bismo dobili njihovu naklonost da 'pomognu' oko budućih zaduženja jer je kreditni rejting zemlje nizak i finansijski investitori su zbog loših performansi izgubili povjerenje. Ako pogledate efekte mjera, vidjećete da je to neuporedivo manji efekat od iznosa poreskog duga. Iz dvije iteracije Vlada očekuje efekte od oko 250 miliona eura, a poreski dug je 800 miliona. Umjesto rigoroznog rješavanja poreskog duga Vlada se opredijelila za nove namete za privredu i stanovništvo. Slikovito najveći dio poreskog duga ostao je u džepovima tajkuna, a pošteni privrednici koji plaćaju poreze i stanovništvo kroz nove poreske namete finansiraće nedostatak novca u budžetu", rekao je Konjević.

Po njegovom mišljenju najavljeno povećanje PDV-a je najlošija mjera za kojom je Vlada mogla posegnuti.
"Suprotno od najava potpredsjednika Simovića sa kraja prošle godine da neće biti povećanja PDV-a jer bi to negativno uticalo na životni standard građana. Nažalost, upravo se to desilo. Povećanje ovog indirektnog poreza preliće se na sve građane. Svaki proizvod ili usluga koji se oporezuju po povećanoj stopi biće skuplji. To će smanjiti kupovnu moć građana, uticati na smanjenje lične potrošnje. Realno smanjiće se standard jer će građani sa istim platama moći manje da kupe zbog uvećanja PDV-a", kazao je on.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније