Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

26. 06. 2017. 09:08   >>  08:40

NA UGALJ

Revizija drugog bloka TE zbog akcize

Uvođenje akcize na ugalj, koja nije uključena u troškove izgradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, ne bi trebalo da utiče na isplativost projekta, saopštili su iz Elektroprivrede (EPCG) i dodali da će ažurirati Studiju izvodljivosti računajući i taj budući trošak.


Iz EPCG su Vijestima kazali da taj kompleksni projekat oni i partneri sagledavaju i pripremaju na adekvatan način kroz relevantne studije koje su nedvosmisleno potvrdile njegovu opravdanost i isplativost.

"Akcize na ugalj nijesu novost u praksi Evropske unije (EU) i nijesu iznenađenje koje može presudno uticati na isplativost projekta. Jasno je da je projekat izgradnje drugog bloka TE Pljevlja dugoročni projekat, pa su i sve rađene analize obuhvatale više scenarija, zavisno od kretanja cijena energije i drugih uslova poslovanja", kazali su iz EPCG.

Vlada je najavila uvođenje akcize na ugalj od januara 2019. godine.

"Imajući u vidu da je Škoda Praha izabrala kompaniju General Electric za partnera na realizaciji ovog projekta sa novim finansijskim i osiguravajućim institucijama, svakako da je potrebno ažurirati prvobitnu Studiju izvodljivosti u koju će biti i ikorporirana i akciza za ugalj kada budu definisani svi detalji te obaveze", objasnili su iz EPCG.

U EPCG očekuju da će u narednom periodu i Rudnik uglja i EPCG pronaći modalitet amortizacije uticaja akciza.

"Stoga ne očekujemo da će ove manje promjene uticati na prethodnu Studiju izvodljivosti koja je pokazala da je projekat isplativ u svim varijantama scenarija izgradnje", kazali su iz EPCG.

Iz EPCG su nedavno saopštili da su sa Škodom Prahom nastavili pregovore u pravcu postizanja dogovora i počinjanja realizacije projekta izgradnje drugog bloka po ugovorenoj cijeni od 324,5 miliona eura.

Uvođenje akcize na ugalj dio je mjera koje je Vlada predložila u Fiskalnoj strategiji za period do 2020. godine u cilju smanjenja javnog duga i budžetskog deficita.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније