Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Dnevne novine, Objavila: J.B.Č. ]

28. 06. 2017. 08:30   >>  08:01

CRNA GORA - KINA

Izvoz u Hong Kong vrijedan 16 miliona

Crna Gora je u prvih pet mjeseci u Hong Kong izvezla robu vrijednu 16 miliona eura, čime se azijski finansijski i trgovinski centar našao među tri najveća spoljnotrgovinska crnogorska partnera.

To je prvi put da je Crna Gora realizovala značajniji izvoz na tržište Hong Konga, a on se u cjelini odnosio na izvoz ruda, zgure (šljake) i pepela, pokazuju podaci Privredne komore (PKCG) dostavljeni Dnevnim novinama.

Osim u Hong Kong, crnogorska roba od početka godine se izvozila i u tri afričke zemlje Egipat, Angolu i Južnu Afriku.

Roba u vrijednosti od 790,4 hiljade eura izvezena je u Egipat do kraja aprila, a obuhvatala je drvo i drvne proizvode, vozila i njihove djelove i mašine i mehaničke uređaje. Izvoz u Angolu i Južnu Afriku bio je znatno skromniji, svega 15,7 hiljada, odnosno 12,8 hiljada eura.

Kada je riječ o zemljama Evropske unije (EU), crnogorski proizvodi najviše su se izvozili na tržište Mađarske, Slovenije, Poljske, Italije, Njemačke i Češke. Izvoz u Mađarsku iznosio je 10,4 miliona eura i skoro je u cjelini obuhvatao aluminijum i proizvode od aluminijuma, u iznosu od 10,3 miliona.

Aluminijum se izvozio i na slovenačko tržište, kao i drvo i proizvodi od drveta, mineralna goriva, ulja i njihovi derivati, te bakar i proizvodi od bakra. Ukupan izvoz u Sloveniju vrijedio je 5,6 miliona eura.

Izvoz u Poljsku u iznosu od 4,7 miliona u najvećem dijelu se odnosio na rude zgure i pepeo, u iznosu od 4,2 miliona eura, eksplozive i pirotehničke proizvode i aluminijum i proizvode od aluminijuma.

U Italiju je tokom četiri mjeseca izvezeno 4,7 miliona eura, od čega najviše bakra i proizvoda od bakra, zatim gvožđa i čelika, drvo i proizvoda od drveta, aluminijuma i proizvoda od aluminijuma, mašina i mehaničkih uređaja i njihovih djelova.

U strukturi crnogorskog izvoza najviše su zastupljene sirove materije sem goriva, tačnije mineralne rude i otpaci metala i pluta i drvo, u iznosu od 33,2 miliona eura. Tu su i proizvodi svrstani po materijalu – obojeni metali, gvožđe i čelik, čiji je izvoz vrijedio 23 miliona eura, potom mineralna goriva i maziva 19 miliona, od čega se 15,9 miliona eura odnosi na izvoz električne energije.

Značajnu stavku zauzimaju meso i mesne prerađevine, žitarice i žive životinje čiji ukupni izvoz iznosi 7,1 milion eura.

Uprkos osvajanju novih tržišta i rasta izvoza rude i struje, vrijednost crnogorskog izvoza od 141,3 miliona eura zanemarljiva je u odnosu na uvoz koji je u prvih pet mjeseci bio 846 miliona eura. Pokrivenost uvoza izvozom i dalje je niska i iznosi 16,7 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније