Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

28. 06. 2017. 18:17 >> 17:49

VLASNICI 40% KAPITALA

Akcionari Vunka nezadovoljni prodajom

Vlasnici preko 40 odsto kapitala nekadašnjeg bjelopoljskog kombinata „Vunko“ osporili su valjanost prošlonedjeljne prodaje preduzeća i u zakonskom roku podnijeli prigovor na prodaju nekretina AD Vunko u stečaju.

Akcionari tvrde da su pričinjene brojne nepravilnosti tokom oglašavanja javnog nadmetanja, a potom i prodaje preduzeća. Među manjkavostima koje, po njima, delegitimišu prodaju, navode nedostatak detaljnog opisa imovine koja se prodaje, što je u direktnoj suprotnosti sa zakonom.

Analizom raspisanog oglasa nameće se zaključak da je stečajna administracija željela da smanji broj kupaca što, samo po sebi, nanosi štetu štečajnoj masi, kazo je Radiju Crne Gore predstavnik akcionara Rešad Hadžajlić.

Prema njegovom i mišljenju akcionara, prodajom određenog zemljišta nakon parcelizacije i rješavanja problema zabilježbe po osnovuu restitucije bi se povećao broj kupaca, a time i mogućnost ostvarenja veće cijene kroz javno nadmetanje, što je u interesu stečajne mase.

"I pored činjenice da je u “Vunku“ u stečaju izvršena parcelizacija, stečajna administracija je u kratkom roku, nakon parcelizacije, raspisala oglas za prodaju imovine u komadu, kako bi povlašćeni kupac po povlašćenim cijenama kupio imovinu koja je pod opterećenjem i dobio priliku da tu imovinu proda u parcelama po tržišnim cijenama, koje su mnogostruko veće od početne cijene iz oglasa i time ostvari enormne razlike u cijeni, a sve na teret stečajne mase“, navodi u ime akcionara Hadžajlić.

Akcionari dalje ističu da se analizom ovakvih postupaka između stečajne administracije i kupca, nameće zaključak da u ovakvoj kupovini mogu da učestvuju jedino kupci koji imaju povlašćene informacije o tome kako će se ovi problemi riješiti u AD “Vunko“u stečaju a koji su u suprotnosti sa  Zakonom o insolventnosti privrednih društava, koji ove kontakte definiše kao dosluh a pravna teorija i praksa kao čin korupcije.

Početna licitaciona cijena zemljišta koja je predmet prodaje je proizvoljno određena od strane stečajnog upravnika i to prenisko, navode nezadovoljni akcionari.

"Vunko se nalazi na katastarskoj parceli čija ukupna površina iznosi 106.000 metara kvadratnih a od toga 36.000 metara kvadratnih je pod objektima. Vrijednost po kojoj je raspisana licitacija nekretnina AD“ Vunko“ u stečaju, nad kojima nijesu riješeni imovinsko pravni odnosi je 20 eura po metru kvadratnom iako je poznato da se cijena nekretnina u industrijskoj zoni kreće u prosjeku od 150 - 200 eura po metru kvadratnom“, ističu akcionari.

Oni smatraju da broj od 23 licitacije, stečajni upravnik nije smio da  koristi kao pokriće za svoje nezakonite radnje.

Akcionari svoju tvrdnju potkrepljuju činjenicom da je mnoge od ovih licitacija sud poništio kao nezakonite a stečajni upravnik, i pored toga, na svakoj sljedećoj licitaciji umanjivao vrijednost imovine za 10 %, zanemarujući uz to opterećenost imovine.

Prema saznanjima akcionara, AD Vunko u stečaju je do sada naplatio prodajom nekretnina, poslovnih prostora, mašina, opreme i prihoda koje je imao po osnovu izdavanja saglasnosti za otkup stanova i izdavanja poslovnih prostora, preko 4,5 miliona eura. A sada je stečajni upravnik  oglasio javno nadmetanje za prodaju imovine  AD "Vunko" u stečaju sa početnom licitacionom cijenom od 2.250 miliona eura.

 

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније