Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

05. 07. 2017. 17:02   >>  16:34

PEJOVIĆ U ŽENEVI

Članstvo u STO značajno za pristupanje EU

Aktivno učešće Crne Gore u redovnom radu STO i pregovaračkim procesima doprinosi procesu pristupanja EU, imajući u vidu da je veliki broj pregovaračkih poglavlja prožet tematikom iz mandata STO, poput carina, javnih nabavki, poljoprivrede i ruralnog razvoja, ribarstva, prava intelektualne svojine, kazao je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović i ukazao na napredak koji Crna Gora ostvaruje u tim oblastima.

Pejović je danas u ime Vlade Crne Gore učestvovao na redovnom zasijedanju Komiteta za pregled trgovinskih politika na kojem je razmotren trinaesti pregled trgovinskih politika Evropske unije.

Delegacija EU je pred 164 zemlje članice predstavila ekonomske rezultate i planove daljeg razvoja trgovinskih politika i međunardone trgovinske saradnje.

Kako je soapšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Pejović je obraćajući se članovima Komiteta ukazao na pozitivne aspekte reformi jedinstvenog tržišta EU i razvoja finansijskog sektora nakon finansijske krize i pozdravio novu regulativu kojom se unapređuje transparentnost, identifikuju rizici i obezbjeđuje stabilnost trišta.

"On je ponovio posvećenost crnogorske Vlade integracijskim procesima u zemlji i ukazao da je ovaj proces preduslov inkluzivnog ekonomskog rasta. Istakao je da aktivna participacija Crne Gore u redovnom radu STO i pregovaračkim procesima doprinosi procesu pristupanja EU, imajući u vidu da je veliki broj pregovaračkih poglavlja prožet tematikom iz mandata STO, poput carina, javnih nabavki, poljoprivrede i ruralnog razvoja, ribarstva, prava intelektualne svojine i ukazao na napredak koji Crna Gora ostvaruje u ovim oblastima", saopšteno je iz ministarstva.

Kako su kazali, Pejović je čestitao Delegaciji EU na konstruktivnom doprinosu radu STO i naglasio da će Crna Gora kao članica ove multilateralne trgovinske organzacije nastaviti da podržava aktuelne i nove inicijative Unije i država članica STO u cilju uspješnih rezultata na predstojećoj ministarskoj konferenciji u Buenos Airesu.

Ministar se tokom boravka u Ženevi sastao i s generalnim sekretarom Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA) Kristinom Arnasonom, s kojom je razgovarao o primjeni Sporazuma o slobodnoj trgovini Crne Gore sa državama članicama EFTA-e, Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom i Švajcarskom, kao i predstojećim aktivnostima na pregledu trgovinske politike između Crne Gore i ove četiri zemlje.

Tokom posjete Ženevi, ministar je održao predavanje na Diplomskom institutu u Ženevi, u organizaciji Centra za trgovinu i ekonomsku integraciju na temu: "Integracija Crne Gore u EU i njeni odnosi sa STO".

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније