Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

12. 07. 2017. 09:03 >> 08:37

NACRT ZAKONA

Otkup potraživanja uskoro pod CBCG

Faktoring i lizing kompanije uskoro će biti pod ingerencijom Centralne banke (CBCG) jer je to konačno predloženo Nacrtom zakona o lizingu, faktoringu, otkupu potraživanja, mikrokreditiranju i kreditno-garantnim poslovima koji je usvojio Savjet vrhovne monetarne institucije krajem prošle sedmice.

Nakon usvajanja tog zakona biće uveden red u u tu oblast, regulatorni okvir biće značajno unaprijeđen i usaglašen sa evropskim standardima i najboljom praksom.

Pobjeda piše da kako stvari sada stoje o faktoringu, u kojem je 'najčuvenija' Heta, nema zbirnih podataka, ali grube procjene govore da su se banke oslobodile blizu milijardu eura loših kredita, tako što su ih prebacile na faktoring kompanije.

Prema podacima CBCG koje je Pobjeda objavila prošle godine, oko 750 miliona eura loših kredita je od 2006. prebačeno na faktoring. Podaci o lizingu, međutim, stalno se ažuriraju. Tokom prošle godine zaključeno je ukupno 1,3 hiljade novih ugovora ukupne vrijednosti od 16,04 miliona eura, a na kraju decembra bilo je 3,75 hiljada aktivnih ugovora vrijednosti 74,4 miliona eura.

U Centralnoj banci Pobjedi su kazali da je tek usvojenim nacrtom u okviru jednog zakonskog teksta regulisana kompletna oblast tih i drugih finansijskih usluga, kao i kontrola privrednih društava koja obavljaju te poslove.

"Novim zakonom se uređuje licenciranje, poslovanje i kontrola poslovanja privrednih društava koja se bave poslovima lizinga, faktoringa i drugih vrsta otkupa potraživanja. To podrazumijeva izdavanje dozvole za rad tim subjektima, kontrolu njihovog poslovanja i preduzimanje mjera ukoliko se kontrolom utvrde nepravilnosti u njihovom poslovanju", kazali su iz CBCG odgovarajući na pitanje koje ključne novine unose kroz objedinjavanje tih finansijskih usluga u jedan zakon.

Regulacijom i supevizijom, kako su naveli iz CBCG, stvoriće se preduslovi za dalje razvijanje tog segmenta finansijskih usluga.

"Stvaraju se i pretpostavke za obezbjeđivanje sveobuhvatnije baze podataka o poslovanju subjekata koji pružaju finansijske usluge, a koja će se koristiti za statističke i druge namjene, unaprijeđenje kreditnog registra koji vodi Centralna banka, kao i unaprijeđenje zaštite potrošača - korisnika usluga", objasnili su u CBCG.

Tim zakonskim tekstom o finansijskom lizingu, faktoringu, mikrokreditiranju i kreditnogarantnim poslovima uređuje se i osnivanje i poslovanje posebnih preduzeća koja se bave izdavanjem garancija za uredno izmirivanje obaveza korisnika kredita.

"Riječ je o privrednom društvu, a ne o posebnom fondu koji se osniva i finansira na bilo čiji teret. Osnivački kapital privrednog društva je jedan milion eura i obezbjeđuje se iz novčanih sredstava osnivača koji izrazi interes za obavljanje ove vrste djelatnosti. Poslovanje i kontrolu fonda obavlja Centralna banka", precizirali su iz CBCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније