Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

16. 07. 2017. 13:39   >>  13:33

U TRSTU

Osnovan Stalni sekretarijat Komora

Stalni sekretarijat Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana otvoren je u Trstu u sklopu održavanja Samita o Zapadnom Balkanu. Njegovi osnivači su pored Privredne komore Crne Gore (PKCG) i Unija komora Albanije, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, Privredna komora Kosova, Privredna komora Makedonije i Privredna komora Srbije.

Iz Privredene komore Crne Gore (PKCG) podsjećaju da je Komorski investicioni forum osnovan 2015. godine tokom održavanja Samita u Beču.

"Uvažavajući izuzetan značaj dalje implementacije 'Berlinskog procesa' za jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu predsjednici Privrednih komora zemalja ZB su kroz osnivanje ovog Foruma izrazili, pored ostalog, inicijativu za aktivno uključivanje nacionalnih privrednih komora u realizaciju konkretnih ciljeva 'Berlinskog procesa'", navodi se u saopštenju.

Ceremoniji svečanog otvaranja Sekretarijata, čiji su domaćini bili Velimir Mijušković, predsjednik Privredne komore Crne Gore i njegove kolege iz Regiona prisustvovali su potpredsjednici Vlada zemalja Regiona i ministri ekonomija, te brojni italijanski partneri, zvaničnici i privrednici Regiona među kojima i ministarka ekonomije u Vladi Crne Gore Dragica Sekulić. 

"Predsjednik Privredne komore Venecija Đulija, Antonio Paoleti ovom prilikom je istakao da je iskustvo te poslovne asocijacije na raspolaganju privrednim komorama Zapadnog Balkana, dok je iz Evropske komisije poručeno je da će Sekretarijat imati finansijsku podršku od dva miliona eura, a EBRD će pomoći nastavak realizacije zajedničkih regionalnih projekata", kazali su iz PKCG.

Oni ocjenjuju da je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana u protekle dvije godine izgradio stručni, tehnički i administrativni kapacitet, da u ime svojih članica priprema i realizuje regionalne projekte, što kako su kazali potvrđuje i veliki broj sastanaka i ugovora potpisanih tokom biznis foruma održanog istog dana u Trstu.

U fokusu rada ovog Sekretarijata napominju biće jačanje regionalnih privrednih inicijativa, čvršće povezivanje poslovnih zajednica, otklanjanje barijera uspješnijem poslovanju i efikasnija podrška jačanju konkurentnosti privrede.

"Poslovna zajednica traži konkretna rešenja i ovaj Sekretarijat će se time i baviti, zbog čega će mu u fokusu biti regionalne privredne inicijative i zastupanje interesa poslovne zajednice kroz preporuke vladama za unapređenje trgovine, investicija i poslovanja kompanija.Aktivnosti ovog tijela biće usmjerene i na promociju regiona kao investicione destinacije, kao i povezivanje malih i srednjih preduzeća radi uključivanja u dobavljačke lance multinacionalnih kompanija", navodi se u saopštenju.

IZ PKCG su kazali da je zahvaljujući dosadašnjim aktivnostima i povjerenju koje je kod Evropske komisije stekao na bazi svog dosadašnjeg postojanja, Komorski investicioni forum dobio punu podršku za realizaciju niza aktivnosti kojima će se baviti Stalni sekretarijat.

Nakon otvaranja Sekretarijata održana je panel diskusija "U pravcu regionalnog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu - prekretnica na putu ka pridruživanju EU".

"Predstavnici kompanija iz regiona dali su konkretne preporuke i predloge rješenja kako da se kreira regionalni ekonomski prostor po mjeri privrede i postane instrument za ubrzanje razvoja, konkurentnosti i zapošljavanja", kazali su.

Vesna Bracanović, predsjednica Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema predstavila je značaj izgradnje podmorskog kabla sa Italijom za povezivanje i ekonomske benefite cjelokupnog regiona.

Predsjednik PKCG Velimir Mijušković, kao i predstavnici crnogorskih kompanija koje su direktno povezane sa projektima proizašlim iz Berlinskog procesa učestvovali su i na Biznis forumu koji je održan u sklopu Samita u Trstu.

Komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han uputio je učesnicima skupa poruku da Brisel želi da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije, a jedan od ključnih razloga za to je da se mladi ljude zadrže u svojim zemljama i ne napuštaju ih.

"Han je istakao da bi to smanjilo tenzije iz prošlosti, a zadatak politike je, kako je rekao, da obezbijedi okvir, dok odgovornost za ekonomsko povezivanje leži na na poslovnoj zajednici. Naglašavajući važnost regiona Zapadnog Balkana od 20 miliona potrošača za ekonomiju EU, Han je rekao da je u proteklih 10 godina razmjena između EU i država regiona bila 44 milijarde eura, dodavši da se mora raditi na tome da mladi ljudi ostanu u regionu. To je način da se uklone sve tenzije iz prošlosti i kreiraju uslovi za njihov ostanak kako bi dijelili znanje među sobom", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje on je naveo da EU želi da u narednim godinama investira oko milijardu eura u zemlje Zapadnog Balkana, kao i da potpisivanje Sporazum o transportu u okviru Samita, znači da će se zemlje Zapadnog Balkana povezati sa transportnim zakonodavstvom Evropske unije. To, smatra on, regionu donosi ekstremne privredne impulse.

"Zaključićemo čitav niz projekata u oblasti transporta i energije u ukupnoj vrijednosti od oko 200 miliona eura, što će na kraju aktivirati ukupne investicije od oko 540 miliona eura. I, što je posebno važno, stvorićemo pretpostavke za novi regionalni ekonomski prostor koje bi trebalo da podstakne trgovinu unutar regiona, koja nije najbolje razvijena, a ima potencijala", rekao je Han.

Evropski komesar rekao je i da su za zemlje regiona obezbijeđena dodatna sredstva od 220 miliona eura, i da ih EU priprema za dan kada će postati dio jednog ekonomskog sistema Unije. Ovaj novac je, kazao je on, namijenjen za oko 6.000 komapnija u regionu.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније