Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

16. 07. 2017. 14:33   >>  14:04

STUDIJSKA POSJETA HRVATSKOJ

Unaprijediti kontrolu izvoza strateških roba

Djelovanje Vlade na planu ispunjavanja obaveza predviđenih procesom usaglašavanja nacionalnog zakonodavstva i primjene najbolje prakse u kontroli naoružanja, razoružanja i neproliferacije, usmjereno je na dalju harmonizaciju i stvaranje sigurnih mehanizama, kojima će se unaprijediti sistem kontrole izvoza strateške robe.

"Samim tim će se doprinijeti očuvanju mira i bezbjednosti", zaključeno je tokom nedavne studijske posjete delegacije Ministarstva ekonomije Hrvatskoj.

Ministarstvo ekonomije je, kako su kazali njegovi predstavnici, u saradnji sa hrvatskim Ministarstvom vanjskih i evropskih poslova, uz finansijsku podršku američke vlade, preko EXBS programa, organizovalo studijsku posjetu Hrvatskoj, koja je bila posvećena kontroli izvoza roba dvostruke namjene, odnosno programu unutrašnje usklađenosti.

"Cilj studijske posjete je bliže upoznavanje službenika Ministarstva sa načinom uspostavljanja i funkcionisanja sistema unutrašnje usklađenosti u kompanijama, kao i sa sistemom kontrole u okviru nacionalnog zakonodavstva Hrvatske", navodi se u saopštenju.

Tokom posjete predstavljen je hrvatski Program unutrašnje usklađenosti, koji predstavlja objedinjeni sistem pravila i postupaka koji osiguravaju usklađenost s nacionalnim zakonima i propisima o trgovini strateškim robama, ali i sa međunarodnim standardima.

"Kompanije koje posjeduju i zadovoljavaju uslove za korišćenje programa unutrašnje usklađenosti sebi omogućavaju bolju kontrolu poslovanja, veću sigurnost trgovine, efikasnije upravljanje rizicima, povećanu svjesnost, kao i viši nivo povjerenja unutar industrije i institucija", kazali su iz Ministarstva ekonomije.

Tokom posjete je bilo riječi i o potrebi da Crna Gora, prije članstva u EU, pristupi određenim kontrolnim režimima. U tom smislu, predstavnici Ministarstva ekonomije informisali su hrvatske kolege da je Crna Gora 2015. godine pokrenula inicijativu za pristupanje Međunarodnom kontrolnom režimu – Vasenarski Aranžman (WA).

"Ministarstvo ekonomije će, preko nadležnih institucija, pokrenuti inicijativu za pristupanje kontrolnom režimu – Australijska grupa i Kimberley proces", rekli su iz tog Vladinog resora.

Kada je ta oblast u pitanju, Ministarsvo ekonomije je pripremilo Program saradnje u oblasti kontrole strateških roba za ovu i narednu godinu i dostavilo ga EXBS programu na razmatranje i odobrenje. Takođe, utvrđen je tekst Predloga budućeg zakona o kontroli izvoza roba dvostruke namjene, koji je u najvećoj mogućoj mjeri usaglašen sa EU zakonodavstvom iz ove oblasti.

Delegacija Ministarstva je tokom boravka u Hrvatskoj posjetila i kompaniju Šestan-Buš iz Preloga, koja se u području vojne opreme bavi proizvodnjom balističkih sredstava zaštite, biološko hemijskih sredstava zaštite i plastičnih djelova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније