Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Kristina Pavićević, TVCG

05. 08. 2017. 16:07 >> 15:40
19

SMANJENA KONKURENTNOST

Riješiti problem izvoza u Hrvatsku

Zbog odluke Hrvatske da poveća takse za uvoz, povećana je cijena crnogorskih proizvoda i do 30 odsto i smanjena konkurentnost naših proizvoda na hrvatskom tržišu, kažu izvoznici. Ukoliko Evropska komisija ne reaguje, očekuju da Crna Gora uvede kontramjere.

Odluka hrvatskog Ministarstva poljoprivrede da poveća takse za fitosanitani pregled voća i povrća sa 12 eura na 270 eura je restriktivna mjera koja ce povećati troškove domaćih proizvođača i smanjiti njihovu konkurentnost na hrvatskom tržištu, kažu u Privrednoj komori (PKCG).

"Takav način donošenja pravila je direktno u suprotnosti sa sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koji je Crna Gora potisala sa Evropskom unijom i članom 36 kojim se potpisnice obavezuju da neće uvoditi carinske dažbine", kazala je Lidija Rmuš iz PKCG.

Izvoz voća i povrća iz Crne Gore vrijedan je oko 8 miliona eura. Od toga 3,5 miliona u države EU, uključujuci i Hrvatsku. U PKCG kažu da je problematično to što su takse uvedene za svaku vrstu voća i povrća."

"Hrvatska je na četvrtom mjestu od članica EU što se tiče uvoza i izvoza. Posljednjih godina izvozijmo dosta lubenicu, izvozili smo i nekratine i grožđe", kaže Rmuš.

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem o novim mjerama zaštite domaće prozivodnje i istakla da to nije primjer podsticanja saradnje i da očekuje dogovor država regiona.

"Ukoliko ne, sigurna sam da će reagovati Evropska komisija zato što je ovo, bez daljnjeg, jasna mjera u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruzenju", kazala je Brnabić ove nedjelje na samitu Jadranske povelje u Podgorici.

U Privrednoj komori kažu da ukoliko države regiona ne riješe taj problem, Crna Gora bi trebalo da donese mjere o zaštiti domaće proizvodnje.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније