Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Kristina Pavićević, TVCG

06. 08. 2017. 16:23 >> 15:55
2

USTAVNA OBAVEZA

Ne opraštati poreska dugovanja

Poreska uprava počela je da radi analizu poreskog duga koju bi trebalo da dostavi Ministarstvu finansija do kraja godine. Nezvanično, oko 300 miliona je nenaplativo i trebalo da bude otpisano. Profesor Ekonomskog fakulteta Božo Mihailović podsjeća na ustavnu obavezu svih građana da plaćaju poreze i druge dažbine. I nekadašnji ministar finansija Raško Konjević kaže da ne postoji zakonski osnov da država nekom otpiše poreski dug.

Na najavu da bi nekim poreskim dužnicima mogla biti otpisana dugovanja, profesor Božo Mihailović podsjeća na ustavnu obavezu svih građana da plaćaju porez i druge dadžbine.

"Ne treba oprostiti poreski dug, nego državni organi treba da preduzmu sve mjere i aktivnosti da se taj dug naplati", smatra Mihailović.

Nekadašnji ministar finansija Raško Konjević kaže da ne postoji ustavni i zakonski osnov za otpis poreskih dugovanja.

"Shodno Ustavu, svako ko se bavi biznisom, kao i građani, treba da plati porez i ne postoji zakonska i ustavna mogućnost da neko otpiše dug, a ako se radi o apsolutnoj zastari koja je na nivou 10 godine, onda neko mora odgovarati zašto ništa nije preduzeto da se porez naplati", istakao je Konjević.

I Mihailović kaže da bi trebalo utvrditi odgovornost onih koji su su dozvolili gomilanje poreskog duga. Potrebna je i krivična odgovornost privrednika koji izbjegavaju plaćanje poreza.

"Neko otvori preduzeće, to preduzeće pođe u stečaj, a ono ostane sa silnim dugovima prema raznim subjektima, i prema bankama i prema državi, a potom osnuje novo preduzeće", kazao je profesor Ekonomskog fakulteta.

Konjević smatra da država ima mehanizme za naplatu poreskog duga, pošto joj zakon i Ustav daju ta ovlašćenja.

"Ako neko ne može da plati postoje mehanizmi blokada računa, zaplijena imovine, stečaj, ali to se radi na vrijeme, ne dozvoljava se da jedan poslodavac duguje milione eura a da država nije preduzimala adekvatne mjere", naglasio je Konjević.

On kaže da je visina poreskog duga, prema podacima iz jula 2016, 777 miliona eura. Sličan podatak objavila je i Državna revizorska institucija. U Poreskoj upravi kažu da poreski dug iznosi 578 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније