Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Agencije [ Objavili: R.B./I. P. ]

08. 08. 2017. 20:40 >> 20:13
11

HRVATSKI PREMIJER

Plenković: Uvozne takse previsoke

Procjena o naknadi koja se plaća za inspekcijski nalog bila je previsoka, kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković. On je, za HRT, kazao da je naložio ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću da već ove sedmice pronađe rješenje koje će otkloniti problem sa susjednim zemljama vezan uz povećane naknade prilikom uvoza voća i povrća.

 

"Ministar Tolušić je od mene dobio direktan nalog da u razgovoru s ministrima i službama, u skladu s međunardnim ugovorima, u najbržem roku nađe rješenje koje će otkloniti taj problem i spriječiti bilo kakvu raspravu o trgovinskom ratu između Hrvatske i susjednih zemlja", rekao je Plenković u Dnevniku HRT-a.

Upitan kad je taj rok, hrvatski premijer je rekao da očekuje da se rješenje pronađe još ove sedmice.

Plenković je dodao da žele da se proizvodnja u Hrvatskoj, posebno poljoprivredna, podstiče različitim mjerama, ali da za to postoje različiti mehanizmi.

Upitan može li se naći zadovoljavajuće rješenje za sve nakon što su Crna Gora, Srbija, BiH i Mekedonija dogovorile mjere kojima će uzvratiti na povećane hrvatske naknade, Plenković je rekao: "Sigurno da može".

Dodao je da je ovih dana razgovarao s ministrom poljoprivrede i prošle sedmice u Podgorici s premijerima susjednih država.

"Ideja Tolušića, kada je donosio taj pravilnik bila je efikasnija kontrola voća i povrća koje se uvozi, a u ovom trenutku, čini se, da je procjena njega i njegovih službi u smislu visine naknada koja se plaća za taj inspekcijski nadzor bila previsoka", rekao je Plenković.

Iz crnogorskog Ministarstva ekonomije su, za TVCG, kazali da je ministarka Dragica Sekulić u stalnoj komunikaciji sa kolegama iz regiona, u cilju pronalaženja rješenja, te da će o rezultatima javnost biti obaviještena kada bude definisan određeni stav ili zaključak. 

Hrvatskoj je, nakon sastanka ministara četiri zemlje regije u Sarajevu održanom u ponedjeljak, poručeno da mora hitno ukinuti diskriminatorske odredbe kojima je ugrozila ekonomske interese BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Problemi su nastali nakon stupanja na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Hrvatskoj, čime su naknade za inspekcijski nadzor povećane sa 12 eura na 270.

Takođe, resorni ministri potpisali su zajedničko pismo koje je tokom dana poslato Evropskoj komisiji (EK).

U međuvremenu, Srbija je pojačala nadzor nad robom biljnog i životinjskog porijekla iz Hrvatske, uzvraćajući time Hrvatskoj koja je drastično povećala takse.

Pojačane mjere kontrole podrazumijevaju uzimanje uzoraka svakog tereta i detaljnu provjeru svakog uzorka, a ne selektivnom metodom kao što je to do sada bio slučaj.

Roba se potom stavlja pod carinski nadzor dok se ne dobiju rješenja fitosanitarne i veterinarske inspekcije.

Tek kada iz inspekcija Ministarstva poljoprivrede stignu pozitivna rješenja, roba može biti ocarinjena i puštena u slobodnu prodaju.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније