Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

09. 08. 2017. 07:58   >>  07:32 2

KOMPANIJA MONTEPUT

Od putarine 5,76 miliona eura

Kompanija Monteput, koja gazduje tunelom Sozina, za prvih sedam mjeseci je od naplate putarine prihodovala 5,76 miliona eura, što je 12,27 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštio je njen izvršni direktor, Jonuz Mujević.

"Za sedam mjeseci ove godine, kroz tunel Sozina prošlo je 1,67 miliona vozila, što je 10,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, dok je od otvaranja tunela prošlo 26,6 miliona vozila", kazao je Mujević Pobjedi.

On je dodao da je od otvaranja tunela kroz Sozinu dnevno prosječno prolazilo šest hiljada vozila, dok je ovogodišnji prosjek 7,9 hiljada.

"U julu je kroz tunel Sozina prošlo 393,7 hiljada vozila. U prosjeku je prolazilo 12,7 hiljada vozila dnevno. Najviše vozila prošlo je 23. jula i to 16,15 hiljada", precizirao je Mujević, koji je prošle sedmice kazao Pobjedi da su saobraćajne gužve, koje su ovih dana česte na saobraćajnicama u blizini tunela Sozina, posljedica otežanog protoka vozila kroz Sutomore i prema Petrovcu.

On smatra da će taj problem najadekvatnije biti riješen izgradnjom obilaznice oko Bara.

Prema njegovim rijecima, od 2006. do kraja jula Monteput je od naknada – putarina za upotrebu tunela Sozina i prihoda od izdavanja reklamnih panoa – bilborda prihodovao 81,46 miliona eura, a prošlu godinu je završio sa profitom od 1,75 miliona eura.

"Na navedeni iznos plaćen je porez od devet odsto, u iznosu od 157,6 hiljada eura. Preostali iznos od 1,59 miliona raspoređen je tako što je 70 odsto sredstava dodijeljeno vlasniku, Vladi, u iznosu od 1,11 miliona, 755,7 hiljada uplaćeno na glavni račun državnog trezora, 230 hiljada Košarkaškom klubu (KK) Budućnost, 50 hiljada KK Mornar, 30 hiljada Crnogorskom olimpijskom komitetu i 50 hiljada RK Lovćen", precizirao je Mujević.

Rashodi za održavanja tunela i redovni troškovi poslovanja (zarade, nabavka nove opreme, materija i rezervni djelovi za održavanje, amortizacija, plaćene kamate po kreditu od 2006. do prošle godine iznosili su 53,3 miliona eura, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Za materijal i rezervne djelove za održavanje tunela utrošeno je 4,5 miliona eura bez PDV-a.

Monteput je, kako je kazao Mujević, ostvario rashode i po osnovu finansiranja drugih investicija u skladu sa zaključcima Vlade, vlasnika kompanije. Veće investicije su rekonstrukcija puta Kolašin – Mateševo, koja je vrijedna 10,17 miliona eura, prelaz preko Bokokotorskog zaliva - most Verige, vrijednost rashoda za izradu projektne dokumentacije za tu investiciju iznosi 2,05 miliona eura, dok su rashodi projektne dokumentacije za obilaznicu oko Podgorice iznosili 810 hiljada eura.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније