Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: rtcg.me; Objavio: I. P. ]

10. 08. 2017. 12:40   >>  12:12 2

POSLJEDICE MJERA HR

Zbog taksi plodovi ostali na njivi

Iako je Pravilnik o fitosanitarnoj kontroli bio na snazi desetak dana crnogorski izvoznici već su procijenili štetu. Na gubitku nijesu samo distributeri, već i proizvođači kojima su plodovi ostali na njivi - uglavnom lubenica.

 

To je za Radiju Crne Gore saopštio vlasnik kompanije Red komerc Edo Mušović.

"Šteta je načinjena i našoj firmi i proizvođačima. Izvezeno je manje 35 šlepera, jer mi nijesmo zbog novih taksi mogli da izvezemo lubenicu, niti smo mogli novu da otkupimo od proizvođača. To je ostalo na njivi i propalo. Procjena je da je vrijednost štete za našu firmu i proizvođače oko 60 hiljada eura", naveo je Mušović.

I to nije jedini gubitak. Firme bi mogle imati i dodatne troškove prema dobavljačima, Šparu i Interšparu, kojima je minulih dana trebalo isporučiti 600 do 700 tona lubenica.

"Nijesmo mogli to da realizujemo i sada ćemo vidjeti hoćemo li morati da platimo penale Šparu i Interšparu za neisporučenu robu", naveo je Mušović.

Dalji izvoz voća i povrća na hrvatsko tržište dogovaraće se naknadno, mada, tvrdi Mušović, pričinjenu štetu teško je nadoknaditi

"Što se tiče lubenice priču za ovu sezonu smo završili. Vidjećemo kako će biti naredne. Nastala šteta se ne može ispraviti, a u narednom periodu vidjećemo koji su artikli potrebni hrvatskom tržištu i možemo li ih nabaviti i isporučiti. I ako bude pošiljki, to će biti sporadično", rekao je vlasnik kompanije Red komerc.

Nezvanična informacija je da bi Hrvatska mogla već sjutra povući sporni Pravilnik o fitosanitarnoj kontroli voća i povrća na granici i to dan nakon što je premijer Andrej Plenković pozvao Ministarstvo poljoprivrede da pronađe rješenje.

Za sada nema precizne informacije hoće li Hrvatska i na koji način osporiti Pravilnik o fitosanitarnoj kontroli voća i povrća, kojim su uvećane takse sa 12 na 270 eura, odnosno vratiti ih na staro ili ih korigovati naniže.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније