Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Nemanja Živaljević, TVCG

10. 08. 2017. 19:59 >> 19:38

ADMINISTRATIVNI LAVIRINT

Objašnjenja oko Katari diara nema

Hoće li katarska kompanija Katari diar, koja od 2010. godine planira izgradnju hotelskog kompleksa u uvali Pržno u Tivtu, nastaviti sa planiranim projektom, pod znakom je pitanja. Zemljište koje su otkupili od HTP Primorje i čiji su vlasnici postali, na volšeban način je vraćeno crnogorskoj kompaniji. Sve to dogodilo nakon žalbe zaštitnika imovinsko-pravnih interesa. Ipak, ni iz kancelarije zaštitnika, niti iz Ministarstava finansija i održivog razvoja i turizma, nijesmo mogli da dobijemo objašnjenje šta se dogodilo u Pržnu. Sve su prilike da je Katari diar, ni kriv ni dužan, upao u administrativni lavirint.

"Sve se odvija po planu za kompleks Plavi horizonti i veoma smo srećni zbog toga", kazao je, prije tačno dvije godine bivši direktor kompanije "Qatari Diar" Greg Bankhurst.

Danas u toj kompaniji ne mogu da budu srećni. 2014. su za oko 1.4 miliona eura kupili od HTP Primorje skoro 40.000 metara kvadratnih zemljišta, a nedavno su, gledajući list nepokretnosti, ostali bez njega. Za sve je kriv, izgleda, upravni spor koji datira iz perioda kada je Primorje kupilo parcelu od tivatske opštine, pojašnjava direktor Uprave za nekretnine. Posao koji su tada aminovali Vlada i lokalni parlament, osporavao je zaštitnik imovinsko-pravnih interesa.

"Katastar je potpuno radio u skladu sa zakonom, međutim na ta naša pozitivna rešenja izjavljene su žalbe i trenutno, koliko ja znam, se nalazi na upravnom sudu", kaže direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević.

Tako ispada da je HTP Primorje prodalo svoje zemljište Katarcima, a da su oni, nakon posljednje žalbe zaštitnika, svoje zemljište izgubili. Iz Primorja su, iako su uzeli novac za parcelu, ni krivi ni dužni postali vlasnici prodatog.

"Vidjeli su da je vraćeno zemljište na Primorje i opštinu. Znači na ono stanje prije 2012. godine", kaže Božidar Draganić iz HTP "Primorje".

Zbog gubitka svojine, Katari diar se obratio Osnovnom sudu u Kotoru. Tužio je državu i HTP Primorje koje je tužbu danas i dobilo.

"Oni traže da se stanje savjesnog sticaoca nepokretnosti vrati na njih i ne radi se o slučajnosti ili tehničkoj grešci", kaže Draganić.

Ono što čudi u cijeloj priči je to da se zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore danas žali zbog parcele u Pržnu, a da je, kako podsjeća Draganić, prije tri godine dao pozitivno mišljenje na posao prodaje zemljišta.

"Da je savjestan i zakonit tumač stvarnog prava i svojine na zemljištu koje je stekao valjanim pravnim poslom i ugovorom o kupoprodaji od prodavca koji je u katastru nepokretnosti u vrijeme zaključenja ugovora bio upisan kao vlasnik zemljišta. Šta se promijenilo za ove tri godine od tog mišljenja ja ne znam", kaže Draganić.

Danas smo pokušali da saznamo stav zaštitnika, ali se u njegovoj kancelariji niko nije javljao na telefon. Iz Ministarstva finansija, koje je nadređeno zaštitniku, kratko su odgovorili.

"Vezano za Vaše pitanje molimo Vas da se obratite Upravi za nekretnine", kauzali su iz Ministarstva.

Odgovora nije bilo ni iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. A, da nešto ne štima u vezi sa projektom između redova je, početkom jula, obznanjeno kroz informacije o aktivnostima na realizaciji prioritetnih projekata iz oblasti turizma za period april-jun. Za Katari diar, između ostalog, stoji sljedeće.

"Ključna pitanja koja mogu uticati na održivost projekta: regulisanje pitanja imovinskih prava na parceli 460/1, KO Nikovići, površine 38,549 m2"

Ova parcela sada je i definitivno počela da utiče na projekat. Zanimljivo je da u Vladinom dokumentu o realizaciji projekata, koji je objavljen godinu ranije, nema ni riječi o tome da nešto može uticati na održivost projekta u Pržnu. Zbog svega ovoga Draganić upozorava.

"Ovakvo postupanje nije u skladu sa onim što bi svi mi trebali da želimo a to je uređeni sistem i uređena država. Ovo stanje treba što prije da se vrati na Katari diar da ne bismo svi zajedno, kao i država i grad, trpjeli štetu".

Mediji pišu da će Katarci zbog ovoga najvjerovatnije napustiti Crnu Goru. Podsjetimo, oni su 2010. za 25 miliona eura od HTP Primorje kupili kompleks Plavi horizonti. Bilo je planirano da rizort bude završen do septembra 2014, ali se stiglo samo do rušenja hotela. Razlog za kašnjenje bili su sporova oko eksproprijacije zemljišta. Katarci su planirali da ulože 270 miliona eura, a do sada su u Pržnu, prema podacima Vlade, uložili 60 miliona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније