Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

12. 08. 2017. 11:53   >>  11:24

PKCG PRIPEMILA VODIČ

Ugostitelji da rade po principima HACCP-a

Desetine hiljada ugostiteljskih i trgovačkih objekata koji posluju sa hranom, a svoje poslovanje nijesu usaglasili sa principima HACCP-a, u obavezi su da to rade prema Vodiču za dobru higijensku praksu koji je objavila Privredna komora (PKCG).

Vodič, koji je PKCG objavila u saradnji sa Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, pruža pomoć subjektima u poslovanju sa hranom da uspostave jednostavne i efektivne procedure i stvore uslove za preradu, pripremu i obradu, te ponude potrošaču bezbjednu hranu.

"Riječ je o mjestima gdje se hrana priprema, prži, peče i nudi potrošačima. Tu je neophodno uspostaviti higijenske procedure koje se prvenstveno odnose na pravilno uskladištenje, čuvanje te hrane na odgovarajućem temperaturnom režimu, nepretrpavanje rashladnih komora ili nezadržavanje hrane mimo roka upotrebe, odnosno tačno određenog perioda poslije kojeg postaje nebezbjedna, pa se mora ukloniti", kazali su predstavnici PKCG.

Oni su naveli da je jako važno da su preduzete sve mjere predostrožnosti i postupa u skladu sa ovim smjernicama u cilju ponude bezbjednih proizvoda, posebno u turističkoj sezoni, kada je otvoren veliki broj, uglavnom malih objekata brze hrane i prodavnica, restorana/picerija sa privremenim periodom rada.

"Vodič za dobru higijensku praksu rezultat je saradnje privrede i države sa ciljem da se obezbijedi dobra higijena u restoranima i trgovinama", navodi se u saopštenju.

Subjekti u poslovanju hranom koriste Vodič na način da po datim uputstvima izrade svoja sopstvena dokumenta, opišu sopstvene postupke koje primjenjuju tokom poslovanja hranom, izrade dnevne evidencije, planove kontrola i planove za obuku zaposlenih koji rukuju hranom.

"Vodičem zamjenjuju postupke uspostavljene na HACCP principima i prvenstveno služi kao podsjetnik i smjernice subjektima poslovanja hranom, da odgovorno ispunjavaju svoju primarnu odgovornost za bezbjednost hrane, da postupke u okviru njihove djelatnosti izvode na propisan način, kao i da tokom rada ispunjavaju propisane zahtjeve higijene hrane", precizirali su iz Komore.

U PKC podsjetili su da je vrijeme pojačanih kontrola.

"Vodič je taj koji može da pomogne da se poslovanje sa hranom uredi na pravi način i izbjegnu restriktivne mjere inspekcija", dodaje se u saopštenju.

Vodič je objavljen na sajtovima PKCG, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније