Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 08. 2017. 21:29 >> 21:01
3

MLADI POLJOPRIVREDNIK

Nema biznisa bez porodičnog biznisa

Mladi domaćin Rade Bojović iz sela Grnčar kod Gusinja unaprijedio je porodično gazdinstvo za samo par godina. Ove godine uspio je da obradi devet hektara zemlje dok roditelji vode brigu o stadu od stotinak ovaca.

Rade sa suprugom, tri sina i kćerkom uspijeva sve da uradi i kaže da nema biznisa bez porodičnog biznisa.

"Da nije porodice ne bi bilo ni imanja. Iako su mala djeca, pomognu jer nema biznisa bez porodičnog", kaže Bojović i ističe da djeca, iako su dobri đaci, moraju da znaju šta je selo i kako treba raditi na svom imanju.

Suša zadaje muku, ali Bojović kaže da ima dovoljno vode u bunaru za navodnjavanje mladog  i kasnog kupusa.

"Ako ponestane vode, samo treba dokopati  bunar. Bez vode nema ni kvalitetnog kupusa, niti krompira i paprike. Očekuje se da na sedam hektara bude 140 tona krompira, paprike tridesetak i još četrdeset tona kupusa", kazao je Bojović.

Što se tiče prodaje kupusa i krompira, najčešće se plasira u Podgorici i primorju, dok papriku uspijeva da proda u Gusinju i Plavu.

"Kvalitetan proizvod mora da nađe  put do kupca. A da bi se sve uradilo potrebna je mehanizacija. Uz podršku Ministarstva poljoprivrede nabavljena je mehanizacija u vrijednosti od pedeset hiljada eura, rekao je Bojović.

Mladi domaćin mora se ponašati "domaćinski". Zato i Bojović planira da unaprijedi proizvodnju. Počeo je da gradi objekat u kome će smjestiti hladnjaču za svoje proizvode. Treba biti konkurentan na tržištu, ne samo u vrijeme berbe povrća, nego i kasnije kada cijena raste.

Plodna je dolina rijeke Grnčar koja je ovoga avgusta presušila. Zimi kada nadođu bujice, Grnčar nosi sve pred sobom. Mještani sela se žale da je rijeka, minulih godina, odnijela par hektara zemlje u tom selu.

Kako ukrotiti rijeku, za sada, mještani nemaju odgovor.

 

Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније