Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

18. 08. 2017. 10:42   >>  11:44 18

ILI JE NUDI U ZAKUP

Srbija procjenjuje svoju imovinu u CG

U posljednjih nekoliko dana institucije Republike Srbije traže procjenu svoje imovine u Crnoj Gori ili je nude pod zakup.

Kako prenosi B92, Direkcija za imovinu Srbije objavila je oglas u kojem traži ovlašćenog procjenitelja za procjenu tržišne vrijednosti nepokretnosti Srbije, tačnije MUP-a, u Bečićima. Riječ je o objektima, u okviru kojih je pet zgrada s pomoćnim zgradama i zemljištu hotela "Beograd", kao i pokretnim stvarima u njima da bi se oni ili priveli namjeni ili prodali.

Narodna banka Srbije oglasila je poziv za dostavljanje zatvorenih pismenih ponuda za davanje u zakup na neodređeno vrijeme svog poslovnog prostora u Podgorici, površrine 81 kvadratni metar.

"Da je došlo vrijeme da se riješi pitanje imovine srpskih preduzeća i Srbije na Crnogorskom primorju dalo se naslutiti u februaru ove godine, kada je crnogorski premijer Duško Marković bio u zvaničnoj posjeti Srbiji i srpskoj vlasti predložio da se pomoću zajedničkih projekata ta imovina stavi u funkciju da bi počela da donosi profit", napominje portal.

U tekstu se navodi da je prilikom razgovora sa srpskim premijerom i predsjednikom, Marković istakao da se imovina koju Srbija posjeduje u Crnoj Gori, a koja nije iskorišćena, procjenjuje na više od sto miliona eura.

Odmarališta velikih srpskih preduzeća iz prošlih vremena, kao i hoteli s više hiljada kreveta, koji su šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka bili moderni, danas su, kažu, u Crnoj Gori zapušteni, malo održavani i koriste se samo tri ljetnja mjeseca u godini ili čekaju privatizaciju.

Svoja odmarališta na Budvanskoj rivijeri imali su EPS, MUP, Institut za rehabilitaciju Beograd, neke poznatije srpske firme, ali većina ih danas radi samo u toku ljetnje sezone.

Srbija je, kako se navodi od prodaje dijela kompleksa "Ineks Zlatna obala" u Sutomoru zaradila 11,7 miliona eura, ali je dodaju ostalo još mnogo hotela i odmarališta srpskih preduzeća koja čekaju da budu prodata ili da se u njih dodatno uloži da bi postali atraktivni za turiste.

Koliko tačno vrijedi imovina srpskih preduzeća i njihovih odmarališta u Crnoj Gori niko u ovom trenutku ne može da kaže, pa je procjena da je ona više od sto miliona eura jedino što se uzima kao podatak, mada može biti riječi i o znatno većem iznosu.

"Privredna komora Srbije u Crnoj Gori je još prije tri godine pokrenula s državnim organima Crne Gore i Srbije pitanje rješavanja imovine srpskih preduzeća i srpske države jer je svima jasno da Srbija ima u vlasništvu ili suvlasništvu izuzetno značajne i atraktivne turističke kapacitete koji su nedovoljno iskorišćeni i ne daju ni izbliza efekte koji se, s obzirom na atraktivnost lokacija, očekuju", piše B92.

Tada su procjene PKS-a bile da Srbija ima pravo bogatstvo uz samu obalu Jadranskog mora, a pominjane su lokacije i hotel "Šumadija" u Bečićima, zatim hotel "Beograd" u Bečićima u vlasništvu MUP-a, "Vrmac" u Prčnju, kao dio Instituta za rehabilitaciju Beograd, tri hotela u Tivatu, a država Srbija imala je i 26 odsto vlasništva u Institutu "Dr Simo Milošević".

Oni napominju da je 2012. godine formirana i Komisija koja je trebalo da popiše srpske nekretnine u Crnoj Gori, ali ni ona, kako su kazali, ništa nije uradila, tako da nema preciznog spiska. Postojao je, kako se navodi, i predlog da se kroz pregovore Srbije i Crne Gore odloži primjena crnogorskih propisa o privatizaciji i naplati poreza za one koji nekretnine ne koriste da bi srpska preduzeća imala više vremena da nađu bolje kupce i dobiju više novca.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније