Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

18. 08. 2017. 13:15 >> 12:45
2

TOKOM JUNA I JULA

PU naplatila preko 164 miliona eura

Ukupna naplata prihoda tokom juna i jula iznosila je 164,28 miliona eura, što je deset miliona eura iznad ostvarenja u komparativnom periodu prošle godine, odnosno 5,5 miliona eura iznad plana naplate, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

U strukturi naplate se, kako je saopšteno, posebno ističe naplata poreza na dodatu vrijednost, koja je iznosila 33,92 miliona eura, što je 3,5 miliona eura ili 11,5 odsto iznad ostvarenja u istom periodu prošle godine, a 2,5 miliona eura ili osam odsto iznad plana naplate tog poreskog prihoda.

"Imajući u vidu da na budvanskoj rivijeri tokom sezone boravi najveći broj turista, valja pomenuti da je u Područnoj jedinici Budva, koja obuhvata i ekspoziture Kotor i Tivat, tokom juna i jula ostvarena naplata od 23,89 miliona eura, što je 2,5 miliona eura iznad ostvarenja u istom prošlogodišnjem period, kao i u odnosu na plan naplate za tu Područnu jedinicu za jun i jul", navodi se u saopštenju.

Takođe, intenzivno praćenje poslovanja privrednika na teritoriji Opštine Ulcinj, koji su prepoznati kao najnedisciplinovaniji poreski obveznici, od početka sezone rezultiralo je registracijom čak 572 nova poreska obveznika u djelatnosti izdavanja smještajnih kapaciteta, kao i boljom naplatom poreza za pola miliona eura u odnosu na prošlu godinu.

"Rast naplate prihoda, a posebno poreza na dodatu vrijednost, kao najrizičnijeg poreskog prihoda sa aspekta postojanja sive ekonomije, rezultat je uspješne turisičke sezone, ali i intenzivnih napora poreske inspekcije, koja je od početka sezone obavila 3,32 hiljade provjera i izrekla 565 prekršajnih naloga u ukupnoj novčanoj vrijednosti od 1,37 miliona eura, kao i mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti zatvaranjem objekata kod 57 poreskih obveznika", rekli su iz PU.

Svi obveznici kod kojih je izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti u roku od tri dana su izmirili ne samo obaveze po osnovu prekršajnih naloga, već i sve ostale dosppjele a neizmirene poreske obaveze, nakon čega im je omogućen nastavak poslovanja, uz dalji nadzor poreske inspekcije.

"Ovakvim rezulatima postignut je direktni efekat sankcionisanja neregularnog poslovanja konkretnih obveznika, ali i indirektni efekat tačnijeg i potpunijeg prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza po osnovu stečenih prihoda kod svih preduzeća", kazali su iz PU.

PU, s obzirom na to da je glavna turistička sezona i dalje u toku koristi sve dostupne resurse da je efikasno isprati i očekuje da će uspješan trend naplate biti nastavljen i u avgustu i septembru.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније