Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

rtcg.me [ Objavio: O.Z. ]

26. 08. 2017. 13:43 >> 19:16
16

MARKOVIĆ U DRAČU

Prilika za dalji ekonomski rast

Premijer Duško Marković učestvovao je danas u Draču, u Albaniji, na jednodnevnom neformalnom sastanku predsjednika vlada država Zapadnobalkanske šestorke (WB6). Takvi sastanci, kako je kazao Marković, prilika su da se u okviru dogovorene platforme ostvari dalji rast ekonomije i zapošljavanja, posebno mladih. Evropski komesar Johanes Han poručio je da Evropska unija (EU) želi da pomogne i podrži stvaranje regionalne ekonomske zone.

Sastanak premijera u Draču nastavak je realizacije dogovora započetih u Trstu, koji podrazumijevaju ekonomsku saradnju u regionu.

Samit je bio prilika i da se crnogorski premijer pohvali ekonomskim rastom, koji u prvih pola godine iznosi četiri odsto.

"Sama činjenica da se premijeri zemalja Zapadnog Balkan često na ovakav način sastaju i razgovaraju o ovim temama je garancija da ćemo imati rezultate iz takvog načina rada. Kada su u pitanju nacionalni interesi i nacionalna ekonomija, za ovih šest mjeseci smo uspjeli da se finanasijski konsolidujemo i da podignemo nivo ekonomskog rasta. Rekao bih da svi podaci koje imamo govore da je za šest mjeseci rast naše ekonomije na nivou oko 4%. Ali to nije dovoljno, ni taj rast nije dovoljan da bi dostigli nivo kvaliteta života građana Evropske unije", izjavio je Marković u pauzi Samita.

Prvi čovjek crnogorske Vlade kazao je da ovakvi sastanci daju priliku da se u okviru dogovorene platforme ostvari dalji rast ekonomije i zapošljavanja, posebno mladih.

"Nastavljamo dobru praksu regiona da premijeri redovno razgovaraju o pitanjima važnim za ekonomiju i razvoj", naveo je Marković, objavila je Vlada.

Naveo je da je danas bilo riječi i o trgovinskim barijerama, unapređenju trgovine, kvalitetnijem rješavanju problema koji postoje između država, većem nivou saradnje privrdenih komora, kao i da su sastanku prisustvovali i predsjednik Privredne komore Srbije, kao koordinator Upravnog odbora privrednih komora regiona i Svjetska banka, koje se na svoj način uključuje u čitav projekat.

"Veoma sam zadovoljan, idemo dalje, vjerujem da će Crna Gora do kraja godine biti domaćin jednog ovakvog susreta i to će donijeti značajne benefite svim zemljama u regionu, a sasvim sam siguran i Crnoj Gori i njenoj ekonomiji i njenim građanima", ocijenio je predsjednik Vlade.

Podsjetimo, na skupu u Draču bilo je razgovora o regionalnoj saradnji i mogućnostima olakšavanja prekograničnog kretanja robe, stvaranja efikasnog transporta, digitalnoj ekonomiji, trgovini i ulaganjima.

Između ostalog, očekuje se da šefovi vlada zemalja Zapadnog Balkana diskutuju i da garantuju maksimalno angažovanje na visokom nivou u smjeru sprovođenja Akcionog plana o regionalnoj ekonomskoj zoni što je bilo dogovoreno na Samitu u Trstu u Italiji.

Takođe, kako je najavljeno, dosadašnji rezultati Berlinskog procesa i buduće perspektive regionalne saradnje biće teme diskusije današnjeg neformalnog skupa.

Osim Markovića, na sastanku učestvuju premijer Makedonije Zoran Zaev, premijer Kosova Isa Mustafa, premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjedavajući Vijeća ministra BiH Denis Zvizdić, kao i premijer Albanije Edi Rama, koji je domaćin sastanka političkih lidera regiona.

U delegaciji Crne Gore je i ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Han: Ekonomska zona pomaže zemljama regiona

Neformalnom sastanku premijera Zapadnog Balkana u Draču prisustvuju i Evropski komesar za proširenje Johanes Han i potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju Siril Miler.

Evropski komesar je istakao zadovoljstvo što ima mogućnost da učestvuje na današnjem sastanku na kojem prisustvuje šest lidera zemalja Zapadnog Balkana ističući da je fokus razgovora bila implementacija dogovorenog na nedavnom sastanku u Trstu u Italiji.

"Ključan prioritet zemalja regije je stvaranje regionalne ekonomske zone koja će postaknuti ekonomski rast i stvoriće nova radna mjesta", izjavio je Han, prenosi Anadolija.

On je kazao da je zemljama Zapadnog Balkana potrebna veća ekonomska saradnja.

"Mi želimo da pomognemo i podržimo stvaranje regionalne ekonomske zone, jer smatramo da je to nešto što će pomoći zemljama regiona u njihovim evropskim težnjama, ali prevashodno će tim zemljama i njenim građanima omogućiti bolje životne uslove i pružiti im bolju perspektivu. EU je često viđena kao tijelo koje stalno nešto zahtijeva - slobodne izbore, reformu pravosuđa i mnogo toga drugog. To građani ponekad razumiju, a ponekad, što je opet ljudski, reaguju uz dozu nervoze pitajući se do kada će biti izloženi reformama. A naš interes je da sve te zemlje, uključujući i Albaniju, što je moguće prije vidimo u EU. Na kraju, sve se radi u interesu građana, ne zbog EU i ne da se zadovoljimo mi već zbog unapređenja životnih uslova građana. Zbog toga smo sada fokusirani na regionalnu ekonomsku zonu", kazao je Han u Draču.

Han je naveo na Tviteru da regionalna ekonomska saradnja nije zamjena za evrointegracije zemalja Zapadnog Balkana.

Premijer Albanije Rama se osvrnuo na gubitke zbog carina i administrativnih troškova pri trgovini zemalja Zapadnog Balkana i istakao je da su tržišta zemalja mala, kao i njihove ekonomije.

"Ukoliko se ove zemlje ujedine, onda možemo biti važniji", dodao je Rama.

U kontekstu tema koje su razgovarane na današnjem sastanku, albanski premijer je rekao da su predstavnici međunarodne zajednice gosti, što prema njegovim riječima pokazuje na zrelost zemalja Zapadnog Balkana.

Na skupu učestvuju i predstavnici Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma (KIF), prve zajedničke institucije u regionu koju su osnovale privredne komore tih zemalja.  

Učesnici sastanka na prvoj sesiji razgovarali su o Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope, za koji je Ugovor potpisan na Samitu o zapadnom Balkanu nedavno održanom u Trstu.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније