Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B [ Mina business ]

10. 09. 2017. 15:47   >>  15:22

IZMJENE ZAKONA

Uvode nove pojmove u carinski sistem

Predlogom izmjena i dopuna carinskog zakona uvode se novi pojmovi u carinski sistem Crne Gore, ovlašćeni pošiljalac i primalac, radi korišćenja u tranzitnom postupku, u skladu sa standardima Evropske unije (EU).

U obrazloženju teksta predloženog zakona, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, navodi se da je reforma crnogorskog carinskog zakonodavstva, kao i proces usklađivanja sa relevantnim propisima EU, počela 2003. godine, donošenjem i primjenom Carinskog zakona i uredbe za njegovo sprovođenje.

“Jedan od uslova za pristupanje EU odnosi se na obavezu Crne Gore da primjenjuje konvencije o zajedničkom tranzitu i o olakšicama u trgovini robom, godinu prije ulaska u EU”, navodi se u obrazloženju.

Konvencija o zajedničkom tranzitu utvrđuje mjere za prevoz robe u tranzitu između država članica EU i Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA), kao i između drugih država potpisnica.

Konvencija o olakšicama u trgovini robom utvrđuje mjere za pojednostavljenje formalnosti u trgovini robom između strana ugovornica, posebno uvođenjem jedinstvenog administrativnog dokumenta koji se koristi u zajedničkom tranzitnom postupku.

“Primjena ove dvije konvencije predstavlja uslov za uključenje u evropski tranzitni sistem koji koriste sve države članice EU i EFTA, kao i Turska, Makedonija i Srbija. Uslovi za pristupanje konvencijama odnose se na zakonska, organizaciona i informatička rješenja”, dodaje se u obrazloženju.

U cilju usklađivanja crnogorskih propisa sa konvencijama potrebno je izmijeniti i dopuniti Carinski zakon, uredbu za njegovo sprovođenje, kao i Pravilnik o obliku, načinu, sadržaju i popunjavanju carinske deklaracije i zbirne prijave, u dijelu koji se odnosi na status robe i tranzitni postupak, kako bi navedeni propisi bili u potpunosti usklađeni sa novim carinskim propisima EU.

“Imajući u vidu da se ovim zakonom predmetna pitanja, kao što su carinski status, ovlašćeni privredni subjekat, tranzit i obezbjeđenje za namirenje carinskog duga, ne uređuju bitno drugačije, javna rasprava nije sprovedena”, navodi se u obrazloženju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније