Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis, Objavila: J.B.Č. ]

14. 09. 2017. 16:00 >> 15:29

VLADA UTVRDILA PREDLOG

Zakon o CB usaglašavaju sa EU tekovinama

Vlada je danas utvrdila Predlog izmjena i dopuna zakona o Centralnoj banci (CBCG), zbog njegovog punog usklađivanja sa pravnom tekovinom EU.

Generalni direktor za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija, Bojana Bošković, kazala je nakon sjednice Vlade da je zakon izmijenjen i zbog potrebe usaglašavanja sa nekim propisima iz domaćeg zakonodvstva.

"Zakon je izmijenjen po dva osnova, zbog njegovog punog usklađivanja sa pravnom tekovinom EU i ostalih potrebnih izmjena, kao i radi usklađivanja sa drugim pravnim aktima", objasnila je Bošković.

Predloženim izmijenama zakona uređuje se buduće poslovanje CBCG na način koji je u potpunosti usklađen sa relevantnim odredbama ugovora o funkcionisanju EU i odredbama Statuta evropskog sistema centralnih banaka i Evropske centralne banke (ECB).

"Zakon obezbijeđuje potpunu implementaciju principa funkcionalne, institucionalne i finansijske nezavisnosti CBCG i to na način kako je precizirano preporukama iz izvještaja o skriningu u okviru Poglavlja 17", saopštila je Bošković.

Prema njenim riječima, obezbijeđuje se i potpuna implementacija principa personalne nezavisnosti CBCG i to određenjem da mandat člana Savjeta ne može biti kraći od šest godina, pa ni u slučaju zamjene člana kojem je prestala funkcija prije isteka mandata.

Predviđeno je i da se član Savjeta može razriješiti prije isteka mandata samo iz razloga koji su utvrđeni Statutom evropskog sistema centralnih banaka i ECB.

"Zakonom se obezbijeđuje potpuna implementacija principa zabrane finansiranja javnog sektora u skladu sa preporukama. Predlaže se i povećanje broja članova Savjeta CBCG prije pristupanja EU, odnosno viceguvernera sa dva na tri", objasnila je Bošković.

Vlada je usvojila i Predlog izmjena zakona o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom, takođe sa ciljem potrebe usaglašavanja sa direktivama i pravilima EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније