Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila R.B.

14. 09. 2017. 19:46   >>  19:19

GRADONAČELNIK PEKINGA

Šansa da CG vina uđu na kinesko trižište

Drugi Forum gradonačelnika glavnih gradova Centralne i Istočne Evrope i Kine je prilika da se uspostavi saradnja na svim nivoima, posebno u ekonomiji i turizmu, istaknuto je danas na sastanku gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića sa gradonačelnikom Pekinga Čena Đininga.

Sagovornici očekuju da će konkretni rezultati Foruma, pored jačanja odnosa između gradova i uprava, biti i realizacija zajedničkih projekata, od značaja za oba grada.

"Podgorica je poznata po proizvodnji vina, kao i Fangšan, distrikt grada Pekinga, čiji predstavnici takođe učestvuju na Forumu i potpisuju dva memoranduma o saradnji sa opštinama u okviru grada Podgorice – Golubovci i Tuzi. To je odlična osnova za plasiranje crnogorskih vina na tržište Pekinga“, rekao je gradonačelnik Čen.

On je podvukao značaj glavnih gradova u stvaranju uslova za održivi razvoj, ističući da je Peking grad sa 22 miliona stanovnika i jakom privrednom aktivnošću.

"Upravo u tome i vidimo mogućnost da, kroz potpisivanje sporazuma o saradnji između Biroa za promociju investicija Pekinga i Biroa za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici Glavnog Podgorice, veze dva grada na svim nivoima budu jače i tješnje“, naveo je Čen podsjećajući da su bilateralni odnosi Pekinga i Podgorice uspostavljeni 2009. godine.

"Iako geografski udaljene, dvije države njeguju bliske prijateljske odnose. Podgorica je, kroz intenzivnu saradnju sa ambasadom Kine u Crnoj Gori, realizovala više projekata, od čega je veoma značajna izgradnja prve biciklističke staze koja predstavlja donaciju NR Kine Podgorici“, rekao je Stijepović.

On je zahvalio na aktivnom učešću Pekinga na Forumu, istučući da je preko 40 kineskih kompanija prisutno na Forumu kao i da je Biro za ekonomsku saradnju organizovao poslovne razgovore za kompanije iz Pekinga i kompanije iz Crne Gore.

Stijepović je iskazao posebnu zahvalnost Vladi Crne Gore u organizovanju Foruma.

“Prisustvo premijera Duška Markovića i resornih ministara na potpisivanju sporazuma o saradnji govori o njihovoj posvećenosti jačanju odnosa na svim nivoima”, istakao je gradonačelnik Podgorice. 

On je saopštio da su učešće na forumu potvrdile i kompanije iz svih krajeva Crne Gore.

"Očekujem da će iskoristiti priliku da uspostave saradnju sa Pekingom“, naglasio je Stijepović.

Zajednički je zaključeno da je u odnosima dvije države saradnja glavnih gradova važan dio, i da je i ovaj Forum prilika da se konkretizuju i oblasti i načini za jačanje veza i odnosa.

Ranije danas, gradonačelnici Podgorice i Pekinga, Stijepović i Čen, obišli su izložbu tradicionalne medicine Kina Medika, u organizaciji Ambasade Kine u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније