Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

17. 09. 2017. 07:51 >> 07:21

DIONICA AUTOPUTA

Istovremeno grade 11 tunela i osam mostova

Na prioritetnoj dionici autoputa Bar - Boljare, na potezu od Smokovca do Mateševa, koja bi u izvođenju kineske kompanije CRBC trebalo da bude kompletno završena u maju 2019. godine, do sada je završena glavnina najtežih radova.

To uključuje i prethodnu kompletnu pripremu pristupa samoj dionici, kao i izgradnju dijela ključnih infrastrukturnih objekata od kojih su većina graditeljski poduhvat za sebe, poput gotovo kilometarski dugog i 180 metara visokog mosta Moračica, ili dvocjevnih tunela kao što su Jabučki krš ili Klopot...

Kako je Pobjedi potvrđeno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, u toku su radovi na 11 od ukupno 16 tunela predviđenih na dionici dugoj 41 kilometar od Smokovca do Mateševa, koja startuje sa 63 metra nadmorske visine a završava na 1.100 metara.

"Do sada je završeno probijanje u dva tunela. Obje cijevi (za dva smjera) probijene su u tunelu Jabučki krš, dok je u tunelu Klopot za sada probijena lijeva cijev, dok se proboj desne cijevi uskoro očekuje - podaci su Ministarstva. Kako se navodi, na prioritetnoj dionici planirano je 16 dvocjevnih tunela, ukupna dužina u obje cijevi biće 35,5 kilometara. - Radovi se intenzivno izvode i do sada je (na 11 tunela) ukupno završeno 15.600 metara, što predstavlja 45 odsto ukupnog iskopa. Na preostalih pet tunela u toku su radovi na predusjecima i očekuje se početak iskopa u narednom periodu", saopšteno je Pobjedi.

 Prema podacima Ministarstva, na samoj trasi autoputa, bez priključnih rampi, petlji i nadvožnjaka, planirano je 20 mostova ukupne dužine 6,1 km.

U ovom trenutku radovi se intenzivno izvode na osam mostova, čija je ukupna dužina 2,7 km, odnosno u toku su radovi na 44 odsto projektovane dužine mostova. Na otvorenoj trasi, iskopima i nasipima, radovi su se odvijali intenzivno u toku ljetnjih mjeseci, tako da je završeno oko 20 odsto radova.

Na pitanje koji su to u graditeljskom smislu najveći izazovi za izvođača, iz Ministarstva saobraćaja navode da svaki objekat na ovoj dionici predstavlja poseban izazov, a da izgradnja ključnih infrastrukturnih objekata već uveliko traje. - Izgradnja tunela dužine veće od dva kilometra (Vežešnik prosječne dužine 2.420 metra, Vjeternik prosječne dužine 2.945 metara, Kosman prosječne dužine 2.585 metara) je u toku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније