Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B

18. 09. 2017. 14:30 >> 14:02

PODACI MONSTAT-A

Samo 8% radi u poljoprivredi

U drugom kvartalu ove godine, od ukupnog broja aktivnog stanovništva, 15,1 odsto je nezaposlenih, pokazala je MONSTAT-ova Anketa o radnoj snazi. Od ukupnog broja zaposlenih, njih skoro 8 odsto radi u sektoru poljoprivrede, dok je skoro 75 odsto uposleno u uslužnim djelatnostima.

"U drugom kvartalu 2017. u Crnoj Gori aktivnog stanovništva bilo je 273,8 hiljada od kojih je 232,5 hiljada ili 84,9 odsto zaposlenih i 41,3 hiljada ili 15,1 odsto nezaposlenih lica. Broj zaposlenih u odnosu na prethodni kvartal veći je za 4,4% a broj nezaposlenih je smanjen za
11,9 odsto", saopšteno je iz MONSTAT-a.

Anketa je sprovedena u drugom kvartalu 2017. od aprila do juna. Anketirano je 2.271 domaćinstava na teritoriji Crne Gore.

Broj zaposlenih u odnosu na prethodni kvartal veći je za 4,4 odsto a broj nezaposlenih je smanjen za 11,9 odsto.

“Neaktivno stanovništvo čini 225,8 hiljada lica, i u odnosu na prethodni kvartal broj neaktivnog stanovništva je manji za 1,9 odsto. Stopa aktivnosti za drugi kvartal 2017. godine bila je 54,8 odsto, stopa zaposlenosti je 46,5 odsto, stopa nezaposlenosti je 15,1 odsto i stopa neaktivnosti je 45,2 odsto”, saopšteno je iz Monstat-a.

Struktura zaposlenih prema sektorima djelatnosti pokazuje da je najveće učešće zaposlenih u sektorima uslužne djelatnosti 74,3 odsto, zatim u sektorima nepoljoprivredne djelatnosti (industrija i građevinarstvo) 17,8 odsto i u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribolova 7,9 odsto.

“U posmatranom periodu 20,1 odsto nezaposlenih lica je tražilo posao kraće od 12 mjeseci, do dvije, godine 14,8 odsto nezaposlenih lica je tražilo posao, dok je 65,1 odsto nezaposlenih tražilo posao dvije godine i duže”, saopšteno je iz Monstat-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније