Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 09. 2017. 14:57 >> 14:25

BJELOPOLJSKO UDRUŽENJE

Najviše oštećeni radnici Vunka

U Udruženju za vraćanje i zaštitu privatne svojine Bijelo Polje smatraju da su prodajom imovine nekadašnjeg bjelopoljskog tekstilnog giganta "Vunko" najviše oštećeni bivši radnici.

Povodom jučerašnjeg protesta bivših radnika bjelopoljskog "Vunka" zbog neisplaćenih im potraživanja u iznosu od skoro od milion eura i u situaciji kada su, po njihovom mišljenju, ta sredstva obezbijeđena prodajom cjelokupne imovine, ovog nekada giganta tekstilne industrije nekadašnje Jugoslavije za 2 miliona i 250 hiljada eura, oglasilo Udruženje za vraćanje i zaštitu privatne svojine Bijelo Polje.

Stečajni upravnik "VUNKA" Radojica Grba obećao je radnicima da će njihova potraživanja biti isplaćena do kraja seprembra 2017. godine, čim, kako je kazao, Upravni sud Crne Gore i eventualno Apelacioni sud Crne Gore odbije podnesene žalbe od strane akcionara ranije kupljene predmetne imovine, navodi predsjednik Udruženja, Branko Hajduković ističući da u tom nezakonitom pravnom poslu, ima puno nezadovoljnih i oštećenih.

"Najviše su oštećeni, upravo, radnici 'VUNKA' prodajom imovine u bescijenje u kojoj je kvadrat poslovnog prostora, na atraktivnoj lokaciji Centra Biznis zone Bijelog Polja, prodat za samo 40 eura", ističe Hajduković.

Oštećeni su, kaže on, brojni ozbiljni kupci koji su poštovali Zakon o povraćaju imovinskih prava i obeštećenju Crne Gore i nijesu učestvovali u kupoprodaji, poštujući Član 32. Stav 5 Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju koji jasno kaže da su ništavni svi ugovori zaključeni prodajom imovine na kojoj postoji "zabilježba restitucije" što je konkretno bio slučaj na ne malim dijelom imovine, koja je bila predmet prodaje.

"Jasno je da je to zakonsko ograničenje bilo razlog što brojni ozbiljni kupci nijesu učestvovali na tenderu o prodaji 'VUNKA' među kojim su, u ranijim prodajama, bili i oni inostrani koji su odustajali od kupovine kada su utvrdili da tu imovinu 'zbog zabilježbe restitucije' ne mogu upisati kao svojinu, a imali su namjeru da na kupljenoj imovini organizuju prodaju i zaposlije više stotina nezaposlenih bjelopoljskih radnika", navodi predsjednik Udruženja.

Smatra da je bilo potrebno da se u konkretnom slučaju procijeni da li je "zabilježba restitucije", nekim poslužila da se ponavljaju oglasi o prodaji imovine "VUNKA", i njegova vrijedna imovina obezvrijedi.

Takođe, sporan je i postupak privatizacije "VUNKA" vođen pred Privrednim sudom u Bijelom Polju upisom i one imovine na kojoj je ovo Privredno društvo bilo samo koristnik društvene svojine, ali ne i vlasnik, ističe Hajduković.

"Stečajni upravnik 'VUNKA', Radojica Grba morao je znati da je na njegovu odluku o prodaji i zaključenim kupoprodajnim ugovorom uloženo više tužbi Osnovnom sudu Bijelo Polje i Privrednom sudu Crne Gore te da se do zakonite sudske odluke imovina, koja je bila predmet nezakonite kupoprodaje, ne može upisati na kupce, pa ni njihova uplaćena sredstva isplatiti nezadovoljnim radnicima", smatra Hajduković.

Njegovo mišljene je da je ništavnost Ugovora o prodaji imovine "VUNKA", formalno - pravno uslovljena nepoštovanjem utvrđenih rokova preciziranih tenderom, a potvrđenih Zapisnikom prilikom otvaranja ponuda, 22. juna 2017. godine.

Naime, tri Notarske kancelarije u Bijelom Polju dugo su odbijale da ovjere nezakoniti Ugovor o prodaji sve do nečije internencije, ali je ta intervencija zaskasnila, pa i krajnji utvrđeni rok za zaključenje Ugovora o prodaji, podsjeća Hajduković.

U čitavom ovom nezakonitom postupku nijesu poštovane ni moralne norme iz Zakona i Kodeksa o poštovanju zakonskih propisa o zaštiti konkurencije i borbi protiv monopola privilegovanih, zaključuje predsjednik Udruženja za vraćanje i zaštitu private svojine Branko Hajduković.

 

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније