Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

20. 09. 2017. 15:24   >>  15:11

NACRT ZAKONA O RADU

UPCG: Neka rješenja ne podržavaju razvoj biznisa

Uvođenje akta o sistematizaciji za sve poslodavce bez obzira na broj zaposlenih, minuli rad kao osnov uvećanja zarade za ukupni radni staž i prestanak radnog odnosa po sili zakona smo su neka od rješenja u Nacrtu zakona o radu koja su članovi Upravnog odbora Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) naveli kao rješenja koja ne podržavaju održivost i razvoj biznisa i ne doprinose suzbijanju sive ekonomije i rada na crno.

Povodom Nacrta Zakona o strancima, te javne rasprave o Nacrtu Zakona o radu, Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) je organizovala proširenu sjednicu Upravnog odbora (UO) UPCG kojom je predsjedavala Svetlana Vuksanović, predsjednica UPCG.

Kako je saopšteno iz UPCG, na njihov poziv, sjednici UO prisustvovao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i njegovi saradnici - direktorica Direktorata za tržište rada Edina Dešić, direktor Direktorata za rad Zoran Ratković, kao i Vesna Simović Zvicer koja je koordinirala Radnom grupom za izradu Zakona o radu.

U svom uvodnom izlaganju, predsjednica UPCG Svetlana Vuksanović je istakla da je UPCG, kroz stručan i odgovoran rad svojih predstavnika u radnoj grupi, u protekle dvije godine bila apsolutno posvećena radu koji je imao za cilj kreiranje kvalitetnih rješenja zakonskog teksta koja će ispuniti očekivanja i biti od interesa i za radnike i poslodavace.

"Ministar, Kemal Purišić je kazao da je saradnja članova radne grupe u toku izrade Nacrta zakona o radu bila vrlo konstruktivna, da su određeni izazovi i sporna pitanja rješavana u značajnoj mjeri konsenzusom, te da je za ovu fazu pregovora napravljen dosta dobar kompromis u smislu usvajanja manje-više usaglašenih, održivih rješenja sadržanih u predmetnom zakonskom tekstu", navodi se u saopštenju.

Ministar je najavio da će u okviru javne rasprave koja je u toku održati sastanak i sa predstavnicima sindikata.

On se, kako navode, zahvalio svima koji su dostavili svoje komentare i sugestije na Nacrt zakona i pozvao one koji to nijesu uradili da do kraja javne rasprave dostave svoje argumentovane predloge.

"Ministar je upoznao prisutne da će Radna grupa, po okončanju javne rasprave razmatrati sve pristigle sugestije, da će se nakon toga dorađeni tekst Nacrta uputiti Evropskoj komisiji i razmatrati na sjednici Socijalnog savjeta Crne Gore i Vlade", kazali su iz UPCG.

Vesna Simović Zvicer, koja je koordinirala Radnom grupom je članove UO UPCG upoznala sa glavnim novinama Nacrta zakona o radu, a potom odgovarala na njihova pitanja.

"Članovi UO UPCG su konstatovali da, pored napretka i dobrih rješenja, predmetni Nacrt zakona sadrži i određene odredbe koje ne podržavaju održivost i razvoj biznisa, ne doprinose suzbijanju sive ekonomije i rada na crno, ostavljaju prostor za zloupotrebu bolovanja, te dovode u pitanje mogućnost obezbjeđenja suštinske zaštite i zaposlenih i poslodavaca. Među takvim predloženim rješenjima najveću pažnju privrednika pobudile su norme koje se odnose na obavezu uvođenja akta o sistematizaciji za sve poslodavce, bez obzira na broj zaposlenih, minuli rad kao osnov uvećanja zarade za ukupni radni staž, prestanak radnog odnosa po sili zakona-odnosno neprihvatanje predloga UPCG da se kao takav osnov propiše i ispunjenje uslova za ostvarivanje prava na penziju sa 40 godina efektivnog radnog staža, status agencija za privremeno ustupanje zaposlenih itd", zaključuje su saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније