Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

22. 09. 2017. 12:59   >>  12:29

JOKOVIĆ PORUČIO

Omogućiti ubrzani promet legalne robe

Osnovni zadatak carinske službe Crne Gore je da omogući ubrzani promet legalne robe i putnika i obezbijedi zaštitu carinskog područja u skladu sa relevantnim standardima u toj oblasti, saopštio je direktor Uprave carina, Vladan Joković.


On je na godišnjoj konferenciji u vezi trgovinskih olakšica, koju je u Budvi organizovala Svjetska banka (SB) uz podršku Ministarstva finansija, rekao da je nesmetani promet robe u sigurnoj međunarodnoj trgovini jedan od glavnih uslova za ekonomski prosperitet svake države.

Iz Ministarstva je saopšteno da je na dvodnevnoj konferenciji na temu Koordinisano upravljanje granicom, održanoj u utorak i srijedu, učestvovalo preko 60 predstavnika iz 16 zemalja regiona Evrope i centralne Azije.

“Prisutni predstavnici carinskih organa, inspekcijskih službi i privatnog sektora imali su prilike da se upoznaju sa različitim konceptima saradnje i koordinacije graničnih službi koji se primjenjuju širom svijeta”, navodi se u saopštenju.

Na konferenciji su predstavljeni primjeri najbolje međunarodne prakse u toj oblasti u okviru kojih je predstavljen uspješan model saradnje koji primjenjuju granične službe Norveške, Finske i Švedske.

“Kao potencijalno uspješni modeli tog vida saradnje prepoznati su i nacionalni komiteti za trgovinske olakšice koje pod okriljem Sporazuma o trgovinskim olakšicama, snažno podstiče Svjetska trgovinska organizacija (STO)”, rekli su iz Ministarstva.

Generalni direktor u Ministarstvu finansija i kopredsjedavajući crnogorskog Nacionalnog komiteta za trgovinske olakšice, Novo Radović, kazao je da je nakon nešto više od dvije godine funkcionisanja, danas u komitetu zastupljeno 17 različitih organa, od čega šest iz privatnog sektora.

“Proces reformi koji Nacionalni komitet podstiče doprinijeće boljoj integraciji u međunarodne trgovinske tokove i daljem ekonomskom razvoju Crne Gore“, poručio je Radović.

Izlaganja su, u okviru četiri panela prezentacija, imali istaknuti predstavnici međunarodnih organizacija.

SB procjenjuje globalnu dobit od 200 milijardi USD godišnje kao rezultat smanjenja vremena zadržavanja na carini i boljeg upravljanja granicom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније