Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavila R.B. ]

23. 09. 2017. 13:36 >> 13:24

NIKŠIĆ

Na Danima meda preko 30 izlagača

Tradicionalna manifestacija Dani meda, koja je otvorena u Nikšiću, okupila je više od 30 izlagača iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske, koji su predstavili med i njegove proizvode, kao i opremu za pčelarstvo.

Riječ je o manifestaciji koju godinama organizuje Pčelarska organizacija Nikšić u cilju popularizacije proizvodnje meda, kao jednog od najkvalitetnijih proizvoda u ljudskoj ishrani.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Đuro Žugić, kazao je da se o pčelarstvu više ne priča kao o hobiju, već važnom sektoru poljoprivrede koji sve većem broju pčelara donosi značajne prihode.

"Posebno ohrabruje što je među pčelarima sve veći broj mladih, koji su budućnost crnogorskog pčelarstva“, rekao je Žugić.

On smatra da je neophodno zajednički raditi na unaprijeđenju tog sektora, podizanju standarda kvaliteta, brendiranju crnogorskog meda, njegovom plasmanu, posebno kroz turizam, kao i na zaštiti pčela.

"Ministarstvo je, usljed brige za opstanak pčelinjih društava ugroženih nedostatkom paše zbog nepovoljnih vremenskih uslva ove godine, u saradnji sa Pčelarskim savezom odlučilo da podrži nabavku kvalitetne prihrane. Pravovremeno se reagovalo kako bi se na vrijeme obezbijedile neophodne količine hrane da bi pčele spremne ušle u zimu“, rekao je Žugić.

On je naveo da se mnogim mjerama Agrobudžeta podržava razvoj pčelarstva i podsjetio da su ove godine posebnu podršku dobila 102 mlada pčelara. Kruna tih aktivnosti je, prema njegovim riječima, Kuća meda u Danilovgradu, koja je centar za okupljanje i saznanja crnogorskih pčelara.

Žugić je saopštio da se puno ulaže i u edukaciju pčelara, koji će u okviru brojnih do sada organizovanih studijskih posjeta, krajem septembra otići u Tursku.

Potpredsjednik Opštine Nikšić, Dragan Perović, je otvarajući Dane meda kazao da je lokalna uprava u tradicionalnu manifestaciju Septembarski dani, ovog puta uvrstila više programa sa poljoprivrednim predznakom.

"Cilj tih manifestacija je promovisanje domaćih proizvoda kroz turističku ponudu Crne Gore, čime se daje doprinos proizvodnji zdrave hrane. Tome u prilog ide i podatak da u Nikšiću svakim danom ima sve više pčelara i da se puno mladih opredjeljuje za to zanimanje“, rekao je Perović. 

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, Radule Miljanić, naveo je da savremeno pčelarstvo otvara vrata za mnoge procese i aktivnosti koje se moraju zajedno rješavati, počev od edukacije, uvođenje normativa i strategije zdravstvene zaštite i praćenje kvaliteta meda i drugih pčelinjih proizvoda.

"Ove godine se ne možemo pohvaliti sa dobrim rezultatima, jer je bila jedna od najlošijih u dužem periodu, ali mora se izdržati“, kazao je Miljanić i dodao da je Ministarstva poljoprivrede pružilo veliku pomoć pčelarima u Crnoj Gori.

Predsjednik nikšićke Pčelarske organizacije, Vojin Đukanović, saopštio je da je da je tradicionalna manifestacija i ove godine, uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima, okupila više od 30 izlagača iz skoro svih opština u Crnoj Gori, kao i pčelare iz Srbije i Republike Srpske.

On je dodao da je pomoć koju je pčelarima pružilo Ministarstvo više nego neophodna u nepovoljnim godinama, kakve su bila ova i prethodna. 

Na Danima meda svoje proizvode, med, propolis, polenov prah i mješavine od meda, polena i propolisa, predstavio je pčelar iz Podgorice, Marko Vukićević, koji se pčelarstvom bavi 20 godina. Iz Trebinja je na susrete pčelara došao i Baćo Vukajlović , pčelar iz hobija, koji je kazao da je ova godina za pčelarstvo u regionu bila lošija od prethodnih.

"Suša je učinila svoje, prepolovila prinos, ali se pčela mora uzgajati“, rekao je Vukajlović.

Cvjetni, bagremov i med od suncokreta u Nikšiću su predstavili pčelari Jejna i Nuko Fatma iz Prijepolja. 

"Pčelarstvom se bavimo desetak godina, mada zadnje dvije-tri nijesu nimalo dobre za pčelare. Imamo kvalitetan med, mada ova godina nije bila nimalo medonosna, već teža od prethodne“, rekao je Fatma.

Opremu za pčelarstvo na Danima meda je predstavila Šaha Šehović iz Prijepolja, a smokve prerađene u džemove, slatko i slične proizvode Slavko Backović iz Drenoštice kod Nikšića.

"Radimo godinama, a jedino nemamo rakiju od smokava. Posao se pokazao unosnim i jedini problem je kišna godina, jer tada smokava nema“, naveo je Backović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније