Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila R.B.

24. 09. 2017. 19:27   >>  18:58 6

BRAJOVIĆ I PEIHU

Autoput simbol prijateljstva CG i Kine

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović sa kineskim kolegom Ma Peihuom, potpredsjednikom Svekineskog narodnog političkog savjetodavnog kongresa (SNPSK) NR Kine, koji predvodi delegaciju ove države u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, obišao je tunel Klopot i most na Moračici na trasi autoputa Bar-Boljare. Parlamentarne delegacije su se upoznale sa tokom izgradnje autoputa, koji od maja 2015. realizuje kineska kompanija CRBC.

Brajović i visoki gost iz Kine najprije su na Đurđevića Tari položili vijenac na spomenik inženjeru Lazaru Jaukoviću, koji je učestvovao u izgradnji mosta, da bi 1942. godine izgubio život nakon što je srušio jedan luk mosta kako bi spriječio prelazak neprijateljskih jedinica u Crnu Goru. 

"I ova posjeta visoke kineske delegacije pokazuje da izvanredni politički odnosi Crne Gore i Kine rezultiraju izuzetno uspješnom ekonomskom saradnjom", ocijenio je Brajović.

Šef crnogorskog parlamenta, kako je kazao, sa ponosom ističe činjenicu da je sa svojim saradnicima osmislio i otpočeo realizaciju autoputa, istorijski značajnog projekta za Crnu Goru.

"Ono što sad smatram najzanačajnijim, jeste stvaranje pretpostavki, a neke su i ranije stvorene, da se otpočnu građevinski radovi na nastavku autoputa, a to znači da počnu radovi na dionici Mateševo - Andrijevica i prije završetka dionice puta Smokovac - Uvač - Mateševo. To će biti najbolji pokazatelj sa kolikom posvećenošću i ozbiljnošću pristupamo ovom projektu i mi i CRBS i svi koji su u njega uključeni. To će biti najveći garant sigurnosti da će najveći infrastrukturni projekat biti realizovan u najboljem mogućem roku", kazao je Brajović.

Visoki kineski zvaničnik je kazao da je pozitivno iznenađen urađenim.

"Ovaj  krupan projekat naših Vlada i kompanija reflektuje ne samo tradicionalno dobre i bratske odnose dvije države, već naglašavam i značaj uzajamne pomoći. Ovaj projekat autoputa je značajan i za cjelokupnu putnu mrežu i regionalno povezivanje na Balkanu", kazao je Ma Peihu.

On je naglasio da se ujerio da kineski inženjeri i drugi radnici izvode radove po planu i po evropskim standardima i zahtjevima Vlade Crne Gore. "Naše kompanije su izvođači brojnih projekata u Kini, sa tehničkim preduslovima sličnim Crnoj Gori. Zato oni imaju znanje, samopouzdanje i sposobnost da zadovolje predviđene zahtjeve u vezi sa rokovima i kvalitetom radova. Uvjeren sam da će zajedničkim snagama naših Vlada i naših kompanija, projekat biti uspješno realizovan, na doborobit Crne Gore i Kine", kazao je Peihu.

Tokom obilaska mosta na Đurđevića Tari Brajović je podsjetio da je za rekonstrukciju crnogorskog dragulja kineska Vlada opredijelila više od 2,5 miliona eura donacije.  

Iz Skupštine najavljuju da će sjutra biti održan sastanak delegacija Skupštine Crne Gore i SNPSK NR Kine.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније