Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

26. 09. 2017. 07:48   >>  07:19 2

UDRUŽENJE BANAKA

Podaci o klijentu da se mogu dati i policiji

Udruženje banaka predložilo je da se u Nacrt izmjena zakona o bankama unese odredba da se svi podaci o klijentu i njegovom računu mogu dostaviti Upravi policije, Poreskoj upravi, stečajnom upravniku i likvidatoru.


Prema predloženoj odredbi, podaci o klijentu i njegovom rečunu, koji se sada smatraju bankarskom tajnom, mogli bi se dostavljati i stranoj banci koja ima učešće u kapitalu ili glasačkim pravima najmanje 50 odsto, piše Pobjeda.

Javna rasprava o tom i Nacrtu zakona o sanaciji banaka završena je 11. septembra, a primjedbe, koje je objavilo Ministarstvo finansija, dostavili su, pored Udruženja banaka, i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Sindikat banaka.

Iz Udruženja banaka su kazali da banke svakodnevno dobijaju zahtjeve za dostavu kompletnih podataka o klijentu i njegovim računima od Poreske i Uprave policije, koje sada odbijaju, a smatraju logičnim da im ih daju.

Predloženo je i da podaci koji se odnose na urednost ispunjavanja obaveza klijenata ne predstavljaju bankarsku tajnu.

“Od momenta kada klijenti zapadnu u poteškoće sa otplatom često dolazi do povreda ugovora, među kojima je i izbjegavanje uredne dostave akata. Zato predlažemo javnu objavu, koja važi samo kada je nemoguće klijentu dostaviti pisani akt neposredno ili putem pošte”, navidi se u primjedbama.

Bankari smatraju da ni za otkup potraživanja nije potrebna prethodna saglasnost dužnika i predlažu da banka može dostavljati trećim licima podatke koji predstavljaju bankarsku tajnu za otkup potraživanja.

Predložena je i eksternalizacija, odnosno povjeravanje poslova trećim licima, bez prethodnog odobrenja Centralne banke, kao i da banke imju dva direktora.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније