Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

29. 09. 2017. 08:03   >>  07:50

DRUGI BLOK TE

Ratifikacija sporazuma suprotna gradnji

Usvajanje zakona o potvrđivanju Pariskog sporazuma, koji je u skupštinskoj proceduru, kosi se sa gradnjom drugog bloka Termoelektrane, saopštio je član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Filip Vuković.

"Ukoliko parlament usvoji zakon bojim se da ćemo morati da zaboravimo na gradnju drugog bloka, a i postojeći bi trebalo da redukuje proizvodnju", kazao je Vuković Pobjedi.

Sporazum o klimatskim promjenama nalaže zadržavanje rasta globalne prosječne temperature ispod dva stepena u odnosu na predindustrijski nivo i nastojanja da se povećanje temperature ograniči na 1,5 stepeni. Tu obavezu preuzelo je 197 zemalja, od kojih su 154 već ratifikovale sporazum.

Vuković, koji je ranije bio je i član Odbora direktora Rudnika uglja, smatra da bi ratifikacija Pariskog sporazuma u najmanju ruku bila kontradiktorna strateškim planovima u sektoru energetike.

"Želja da napravimo novi blok termoelektrane i povećamo proizvodnju električne energije iz uglja direktno se kosi sa eventualnom ratifikacijom već potpisanog Pariskog sporazuma. Nameće se logičan zaključak da će, ukoliko parlament usvoji taj zakon, biti neostvariva naša želja da gradimo drugi blok, odnosno da smanjimo količinu uvezene električne energije", rekao je Vuković.

On je dodao da bi to značilo i da bi postojeći blok trebalo da redukuje broj sati rada, odnosno da smanji proizvodnju u funkciji emisije ugljen-dioksida.

Vuković je saopštio da je za njega neprihvatljivo smanjenje energetskih kapaciteta i podsjetio da je ove godine za uvoz električne energije potrošeno 60 miliona eura.

"To znači da ćemo do kraja godine dostići 100 miliona eura", kazao je Vuković.

U obrazloženju zakona se navodi da je doprinos Crne Gore naporima međunarodne zajednice u borbi protlv klimatskih promjena da emisiju gasova s efektom staklene bašte do 2030. godine smanji 30 odsto u odnosu na nivo emisija iz bazne 1990.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније