Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

08. 10. 2017. 08:10 >> 07:39

KREDITNI REJTING

Jeftinije zaduživanje, veća sigurnost kapitala...

Ekonomski analitičar dr Vasilije Kostić kazao je da je povećanje kreditnog rejtinga za Crnu Goru od izuzetnog značaja, i da će se pozitivno odraziti na uslove zaduživanja, sigurnost kapitala, strane investicije...

 

Podsjećamo, Agencija za kreditni rejting Standard i Purs promijenila je izgled rejtinga Crne Gore iz negativnog u stabilan, uz očuvanje ocjene B+/B.

"Kreditni rejting je jedan od ključnih parametara u sagledavanju performansi jedne ekonomije u međunarodnim okvirima. Zato, njegovo poboljšanje, naročito za zemlje koje su upućene na zaduživanje, kao što smo mi, je od izuzetnog značaja. To naravno znači da će investitori sa više sigurnosti gledati na plasmane u Crnoj Gori, što povlači za sobom i spremnost na izdašnije plasiranje kapitala i zaduživanje po nižim kamatnim stopama. To takođe znači i povećan nivo atraktivnosti zemlje za direktna strana ulaganja odnosno za priliv stranih investicija", rekao je Kostić za Pobjedu.

On kaže da oni koji često iz dnevnopolitičkih razloga, ali i iz nerazumijevanja načina funkcionisanja globalnog finansijskog trzišta i ponašanja igrača na njemu investitorima postavljaju uslove suprotstavljene njihovim interesima, kao da su oni dužni da plasiraju svoja stedstva kod nas, morali bi znati i imati na umu da bez mogućnosti za zaduživanje odnosno korišćenje njihovog kapitala ne bismo mogli funkcionisati ili vrlo vrlo teško.

"Zato je sposobnost zaduživanja od ključne važnosti za nas, a atraktivnost uslova i društveno-politička stabilnost od presudne je važnosti za vrednovanje kreditne sposobnosti zemlje putem kreditnog rejtinga. Kad raste rejting ili se makar popravlja u smislu izgleda, raste i optimizam, a on naravno ima potencijal za ekonomski rast", ocijenio je Kostić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније