Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

10. 10. 2017. 15:20   >>  14:51 3

KONJEVIĆ POZIVA

"Radunović da objavi kopije izvještaja"

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, pozvao je ministra finansija Darka Radunovića da objavi kopije izvještaja o uplati dijela obaveza Montenegro Airlinesa (MA), po osnovu odluke Vlade da iz budžeta toj kompaniji isplati 2,2 miliona eura.

Konjević je na konferenciji za novinare podsjetio da je u junu saopštio da Vlada skriva od javnosti da je 2,2 miliona eura iz budžeta dala kompaniji MA.

Iz Vlade su tada, kako je rekao, kazali da ona ne daje novac nego plaća prispjelu garanciju, a da će novac biti vraćen i da je to samo pozajmica.

„Pošto se pozajmice vraćaju, pozivam Radunovića da odmah objavi kopije izvještaja o uplati dijela obaveza, jer je MA bio dužan da 1. septembra i 1. oktobra plati po 95 hiljada eura na račun državnog trezora kao prvu i drugu od ukupno 24 rate za vraćanje tog duga“, saopštio je Konjević.

On je rekao da se nada da su te rate u roku plaćene i da Radunović već danas može objaviti kopije tih izvještaja.

„Posebno bih pozvao specijalnu tužiteljku Radović da provjeri da li je 1. septembra i 1. oktobra MA vratio dio pozajmice u dvije rate od po 95 hiljada eura. Zna ona zašto ovo kažem“, poručio je Konjević.

On je podsjetio da Vlada, osim što je MA prije tri mjeseca „pozajmila“ 2,2 miliona eura, sada novčanim depozitom garantuje kratkoročni kredit od 2,3 miliona eura za njenu likvidnost, bez šanse da taj kredit kompanija vrati.

Konjević je u nedjelju pozvao Specijalno državno tužilaštvo (SDT) da ispita ugovore kojima se profit Aerodroma Crne Gore u iznosu od 2,3 miliona eura daje kao garancija MA za kredit kod Hipotekarne banke.

On je, komentarišući izjave predsjednika Vlade Duška Markovića, u vezi stanja u MA, kazao da je lako pokazivati posvećenost i patriotizam, prema kompaniji koja duguje preko 40 miliona eura, kada građani Crne Gore, kako je naveo, plaćaju samo u tri mjeseca 4,5 miliona za njeno poslovanje.

“Za 4,5 miliona, koliko je Vlada dala MA, moglo se izgraditi nekoliko škola ili vrtića, ili kupiti oprema za zdravstvo ili policiju. Odluka Vlade je štetna, jer je samo za godinu dug MA prema Aerodromima Crne Gore sa 20 miliona porastao na 24 miliona”, rekao je Konjević.

On je pitao da li se možda namjerno iscrpljuju Aerodromi sa takvim potraživanjima, gdje se odlukama Vlade zabranjuje Aerodromima da naplate pravosnažne i izvršne presude u iznosu od oko devet miliona eura.

“Želi li se od profitne kompanije napraviti gubitaš. I onda da spas nađemo u prodaji Aerodroma”, naveo je Konjević.

On smatra da je odluka Vlade štetna i zbog toga jer je samo za godinu poreski dug MA porastao sa oko 12 miliona na oko 16 miliona eura.

“I dok nadležni organi blokiraju na desetine malih i srednjih preduzeća za poreski dug od nekoliko hiljada eura, dotle se dug MA toleriše u milionima eura. Javno pitam ko će da plati ovaj poreski dug”, rekao je Konjević.

Stav SDP-a je, kako je naveo, da se radi o nezakonitoj državnoj pomoći i da to treba da ispita SDT.

Vlada je, kako tvrdi Konjević, prekršila osnovno pravilo da se jednom data državna pomoć ne može ponoviti u narednih deset godina.

“MA je bio korisnik šeme državne pomoći prije šest godina”, poručio je Konjević.

On je rekao da Vlada treba javnosti da kaže do kada će novac građana davati za finansiranje poslovanja te kompanije koja “grca u dugovima i posluje s gubicima”.

“Pošto karte MA nijesu džabe nego ih građani plaćaju, onda valjda i Vlada treba da kaže do kada će građani pored karata plaćati i poslovanje te kompanije”, dodao je Konjević.

On je pitao i do kada će se tolerisati rast poreskog duga i duga prema Aerodromima.

“Da li resorni ministar, Osman Nurković, ima neki plan za vraćanje ovih dugova ili će građani svaka dva mjeseca plaćati rad te kompanije milionima eura?”, pitao je Konjević.

Marković je u ponedjeljak saopštio da MA danas kritikuju oni koji su najviše novca iznijeli iz te kompanije po osnovu naknada u upravnim odborima, dnevnicama i putovanjima i da treba pitati Konjevića koji su to ljudi, “jer on to bolje zna jer je tamo bilo najviše ljudi iz njegove stranke”.

Konjević je rekao da je kompanijom skoro pola decenije, u svojstvu predsjednika Odbora direktora, upravljao član predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) i koordinator te partije za izbore na Cetinju.

„Izvršni direktor, u nešto kraćem mandatu, bio je takođe visoki funkcioner DPS-a, a sadašnji direktor Direktorata za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja“, kazao je Konjević.

On je poručio Markoviću da je najbolje da pita njih dvoje ko je iznio novac iz kompanije, kao i sve predsjednike Odbora direktora i izvršne direktore prije njih.

„Ako nađu da je neko iz partije kojoj pripadam bio predsjednik Odbora direktora ili izvršni direktor MA, neka ga, da se grubo našali, osude bez suda i utamniče po hitnom postupku“, zaključio je Konjević.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније