Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

11. 10. 2017. 08:31 >> 08:03

STRANIM BANKAMA

Opštine duguju 116 miliona

Opštine su u ovu godinu ušle sa ukupnim dugom od 175,7 miliona eura, što zabrinjava, ocijenjeno je na jučerašnjoj sjednici Zakonodavnog odbora koji je podržao Prijedlog zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu.

Ino dug opština je 116,6 miliona, a domaći 59,1 milion eura.

"Izražene dugove ima Budva, od 66,7 miliona eura, Podgorica 19,3, Nikšić 18,56, Bijelo Polje 13,6, Cetinje 10,1, Tivat 7,6, Rožaje i Kolašin po 6,3, Ulcinje 5,6, Berane 5,3. Pljevlja 4,2, Danilovgrad 3,2, Hergeg Novi 3,09, Kotor 2,6 a Plav 1,3 miliona eura", kazao je poslanik Liberalne partije Andrija Popović.

Ocijenio je da je posebno opasan ino dug Budve od 64,5 miliona. Visoko inostrano zaduženje ima i Podgorica 19 miliona, Nikšić 13,5, dok je cijeli dug Tivta od 7,6 miliona zaduženje u inostranstvu.

"Pitanje je kako se opštine iz svega ovoga mogu izvući", kazao je poslanik LP.

U dokumentu se navodi da je u ukupnu cifru uključen dug opština po ugovorima koje je potpisala Vlada sa ino kreditorima, a sa opštinama podkreditne  sporazume, u iznosu od oko 32,6 miliona, kao i iznos povučenih i neotplaćenih sredstava od 143 miliona.

Generalni direktor Direktorata za državni trezor u Ministarstvu finansija Dragan Darmanović je kazao da se mora voditi računa o dugu opština, ali i o kompletnom dugu države.

"Vlada i Ministarstvo finansija preduzimaju određene aktivnosti za smanjenje duga. Jedna od mjera je i plan fiskalne konsolidacije, koji već daje rezultate, a jedan od načina da se popravi stanje kod duga opština su garancije koje su izdate opštinama, gdje je uz korišćenje Egalizacionog fonda omogućeno refinansiranje kredita koji su u vrijeme sklapanja imali lošije uslove otplate", kazao je Darmanović i najavio nastavak razgovora Vlade i opština o podršci.

"Vjerovatno će i opštine morati da preduzmu mjere fiskalne konsolidacije", kazao je Darmanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније