Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

11. 10. 2017. 16:58 >> 16:28

SAVJET ZA KONKURENTNOST

Povećano interesovanje renomiranih investitora

Interesovanje renomiranih investitora za Crnu Goru povećano je, pogotovo nakon članstva u NATO-u, i Savjet za konkurentnost treba da odigra vodeću ulogu u podizanju spremnosti države da odgovori na njihove zahtjeve i očekivanja, saopštio je premijer Duško Marković.

Konstitutivna sjednica Savjeta za konkurentnost kojom predsjedava njegov predsjednik Marković održana je danas u Podgorici.

Marković je, govoreći o prvoj tački dnevnog reda – Uspostavljanje Savjeta za konkurentnost, njegovi ciljevi i dalje djelovanje, rekao da su pred Savjetom izazovan period i ambiciozni zadaci sa ciljem podizanja nivoa crnogorske ekonomije i unapređenja administrativnih i ostalih kapaciteta kako bi poslovni ambijent bio podsticajan za strane i domaće investitore.

To će, prema riječima Markovića, dovesti do povećanja standarda građana i otvaranja novih radnih mjesta.

„Predsjednik je u tom kontekstu rekao da smo svjedoci povećanog interesovanja renomiranih investitora, pogotovo nakon ulaska Crne Gore u NATO, i ukazao da Savjet treba da odigra vodeću ulogu u podizanju spremnosti države da odgovori na zahtjeve i očekivanja investitora“, saopšteno je iz Vlade.

Savjet je, kako se navodi, razmotrio i usvojio Izvještaj o implementaciji Programa ekonomskih reformi (PER) za Crnu Goru za period 2017-2019. godine u prvih šest mjeseci ove godine.

„Izvještaj je pokazao da su rezultati ekonomske politike Vlade u prvoj polovini godine bolji od projekcija u PER-u za 2017. godinu i to: Ekonomski rast za 2017. godinu – Projekcija PER-a 3,2 odsto, u Fiskalnoj strategiji 2,7 odsto; ostvaren u prvoj polovini godine 4,2 odsto, što je rast među najvišima u Evropi“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su ostvareni i bolji rezultati od projektovanih u rastu zarada i zaposlenosti, kao i u izvornim javnim prihodima (za 58,2 miliona eura ili 8,2 odsto više od uporednog perioda 2016. godine, za 7,5 miliona eura ili jedan odsto više od plana).

Izraženo je, kako je saopšteno, očekivanje da će se do kraja ove godine ostvariti realni rast ekonomije dostignut u prvoj polovini godine.

U pogledu realizacije prioritetnih reformskih mjera sadržanih u PER-u, usmjerenih na unapređenje konkurentnosti ekonomije, konstatovano je da se implementacija mjera sadržanih u dokumentu sprovodi u skladu sa dinamikom predviđenom u PER-u za ovu godinu.

U saopštenju se kaže da je više članova Savjeta u diskusiji izrazilo zadovoljstvo odličnim rezultatima Vladine ekonomske politike.

Navodi se da je predsjednik Savjeta u kontekstu unapređenja poslovnog ambijenta posebno ukazao na značaj efikasne implementacije Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata i potpune digitalizacije katastra.

Savjet je razmatrao i usvojio Izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma o indeksu globalne konkurentnosti i ostvarenoj poziciji Crne Gore u kojem je zemlja poboljšala poziciju za pet mjesta, i našla se na 77. mjestu.

„Tome je doprinijelo poboljšanje pozicije po pojedinim podindikatorima: institucije, infrastruktura, makroekonomska stabilnost, visoko obrazovanje, efikasnost tržišta roba i tržišta rada, finansijsko tržište, tehnološka spremnost, sofisticiranost biznisa i inovacije“, kaže se u saopštenju Vlade.

Savjet je razmotrio i usvojio Informaciju o ocjeni kreditnog rejtinga Crne Gore od rejting agencije Moody's kojom je kreditni rejting Crne Gore zadržan na nivou B1, dok je dugoročni izgled promijenjen iz negativnog u stabilan.

U izvještaju je navedeno da su analitičari te agencije u prvoj polovini septembra posjetili Crnu Goru i da je, nakon njihove misije u Crnoj Gori, pripremljena i objavljena potvrda rejtinga Crne Gore B1 uz poboljšanje izgleda iz negativnog u stabilan.

Navedena ocjena se, kako je saopšteno, temelji na ocjenama da će Vladine mjere fiskalne konsolidacije koje će stabilizovati opštu fiskalnu poziciju zemlje, da veliki investicioni projekti u sektoru transporta, turizma i energetike poboljšavaju izgled za srednjoročni rast Crne Gore i da će napredak u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, kao i članstvo Crne Gore u NATO-u doprinijeti jačanju institucija i poboljšati investicionu klimu u zemlji.

U diskusiji je ukazano da je, nakon što je agencija Moody's 29. septembra poboljšala izglede Crne Gore, istu ocjenu 7. oktobra saopštila i agencija Standar & Poors, odnosno potvrđen je dugoročni i kratkoročni suvereni kreditni rejting Crne Gore na stranu i domaću valutu na 'B+/B' uz poboljšanje izgleda iz negativnog u stabilni“, rekli su iz Vlade.

Kako su naveli, to omogućava Crnoj Gori bitno povoljniju poziciju na globalnom finansijskom tržištu u situaciji kada joj predstoji refinansiranje dijela javnog duga u 2018. i 2019. godini.

Predsjednik Savjeta je rekao da očekuje da će ekonomski pokazatelji za III kvartal 2017. godine biti takođe veoma dobri, i da će doprinijeti nastavku postojećeg trenda ekonomskog rasta i povećanja zaposlenosti u ovoj godini.

„Istovremeno je istakao snažnu posvećenost Vlade nastavku sprovođenja reformskih mjera usmjerenih na povećanje efikasnosti državne administracije, kao i ukupnih strukturnih reformi u zemlji“, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније